Štenci, te žive "igračke", najtraženiji su kada je riječ o udomljavanju pasa. No zagledate li se u oči starijeg psa, vidjet ćete koliko se tu ljubavi krije i bit će vam jasno da i stariji psi trebaju dom koliko i mlađi. Svjetski dan napuštenih životinja savršena je prilika podsjetiti se zašto vašem domu nedostaje baš jedan zahvalni "starček".

 

1. Stariji psi u skloništima trebaju dom koliko i mlađi psi.

Mnogi stariji psi nekoć su imali vlasnike i bili su voljeni. Iz kojeg god razloga, ostali su napušteni i završili su u skloništu. Baš kao i štenci i mlađi psi, dlakavi seniori odani su ljubimci prepuni ljubavi.

Stariji psi imaju i bolju pažnju od štenaca zbog čega ih je lakše trenirati

2. Udomite li starijeg psa, možda ste mu spasili život.

Skloništa su puna starijih pasa i, nažalost, oni će prvi biti eutanazirani ako sklonište nije no kill i ako ih se ne udomi u određenom roku. Udomite li starijeg psa ne samo da ćete mu pružiti bolji život nego ćete ga možda spasiti i od eutanazije.

3. Stariji psi nisu nužno "problematični" psi kako su mnogi skloni misliti.,

Oni ostanu bez svog doma iz raznoraznih razloga koji obično nemaju veze s ponašanjem ili temperamentom psa, nego više s time da ih vlasnici nisu mogli zadržati iz nekih od ovih razloga: alergije, smrt vlasnika, rođenje bebe, gubitak posla, preseljenje, promjena radnog rasporeda i mnogih drugih životnih promjena.

4. Stariji psi obično su trenirani i razumiju barem osnovne zapovijedi.

Većina starijih pasa zna gdje se obavlja nužda i slušaju osnovne naredbe poput 'sjedni', 'stani', 'dođi' i 'dolje'. Udomite li starijeg psa sačuvat ćete si puno vremena i energije koje biste inače uložili u treniranje mlađeg ljubimca.

5. Starijeg psa možete naučiti nove trikove.

Psi se mogu trenirati u svakoj dobi i stariji psi su jednako pametni kao i mlađi. 'Starčeki' imaju i bolju pažnju od štenaca zbog čega ih je lakše trenirati.

Pas mješanac 10 razloga zbog kojih su psi mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

6. Stariji psi mirniji su i manje energični od mlađih pasa.

Seniori imaju razvijen osjećaj zahvalnosti te formirano ponašanje i temperament zbog čega ćete odmah moći znati kako će se uklopiti u vaš dom. S obzirom na to da već imaju sve zube nemaju potrebu gristi predmete kao psići kojima zubi rastu. Mnogi dlakavci 'u godinama' odlično se slažu s djecom jer su manje energični, a i postoji vjerojatnost da su već živjeli s djecom.

7. Stariji psi izvrsni su pratioci.

Za razliku od štenca kojeg treba učiti da hoda na uzici i slično, stariji pas odmah vas može pratiti u šetnji i možete se s njim igrati 'uhvati i donesi'. Stariji pas bit će vam savršen pratitelj u vanjskoj rekreaciji i odani prijatelj koji će se na kraju dana priviti uz vas i uljepšati vam večer.

Dlakavi rekorderi: 10 pasmina koje žive najduže Pasmine koje žive dugo Pasmine koje žive dugo Pasmine koje žive dugo +7 Pasmine koje žive dugo

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju