Većina nas uživa u konzumaciji maslinovog ulja i upoznati smo s njegovom ljekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna ljekovita svojstva.

Upravo je lišće masline tradicionalni lijek koji se u stoljećima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj ljekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedan od primarnih spojeva u listu masline koji se zove oleuropein sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni tlak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuha čaj.

1. Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein potiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

2. Liječi bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju tvari koje im pomažu u širenju organizmom.

Cvjetnica Dan koji počinje umivanjem u cvijeću: Znate li zašto se slavi Cvjetnica?

3. Sprječava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

4. Snižava krvni tlak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni tlak.

5. Bori se protiv kolesterola. Brojne tvari u lišću masline sprječavaju formaciju lošeg kolesterola u našem organizmu.

Sastojci za ljekoviti čaj od maslinova lišća:
- 15 do 20 osušenih listova masline
- 2 do 3 dl vode

Priprema:
Listove masline stavite u kipuću vodu i kuhajte ih 10 minuta. Nakon toga maknite vodu s vatre i pustite da se hladi 15 minuta. Po želji čaju dodajte limunov sok i med kako bi imao bogatiji okus.

Savjet: Za maksimalnu dobrobit čaj od maslinova lišća konzumirajte redovito nekoliko tjedana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju