Želučana viroza sa sobom nosi simptome koje si ne želi nitko od nas. Kada se pokaže u svom najgorem obliku može izazvati groznicu i mučninu te neugodno povraćanje i proljev. Najteže simptome ublažit će niže navedeni savjeti.

1. Jedite u trenutku u kojem osjetite potrebu

Za vrijeme trajanja viroze, nemojte se prisliljavati na hranu koja vam u tom trenutku nije privlačna. Kada dođe trenutak u kojem ćete znati da si možete priuštiti zalogaj krenite s jednostavnim namirnicama. Vraćanje želuca u normalu započnite namirnicama poput banana, riže i tostiranog kruha. Jednostavno ćete ih probaviti, a navedene namirnice se preporučuju jer sadrže ugljikohidrate koji će vam dati potrebnu energiju. Tijekom želučane viroze preporuča se bijela riža umjesto smeđe jer smeđa sadrži vlakna koja mogu uzrokovati još jedan problem u vašem organizmu - nadutost. Svakako je potrebno izbjegavati svu masnu i začinjenu hranu, ali i namirnice koje sadrže vlakna te mliječne proizvode.

2. Hidratizirajte organizam

Nipošto ne smijete zaboraviti na dovoljan pa čak i prekomjeran unos tekućine. Uzastopno povraćanje i proljev mogu uzrokovati tešku dehidraciju koja se događa ako tijelo izgubi oko deset posto od ukupne tekućine u tijelu i najčešće zahtijeva odlazak u bolnicu. Naravno, preporuča se voda, no mnogi svjedoče kako su im u trenutku patnje koju su uzrokovali virusi u crijevima pomoglo najpoznatije gazirano piće na svijetu. Stručnjaci to ne preporučaju zbog visoke razine šećera u napitku, ali ako se usudite, pokušajte i s tom opcijom. Oni manje hrabri uz vodu mogu konzumirati i čajeve. Iz narodne medicine uzmite najbolje - čaj od kamilice pridonijet će smirenju želuca.

3. Kao potpornu mjeru uzmite probiotike

Povoljne učinke na zdravlje imaju probiotici jer pogoduju probavnom sustavu. Pomažu u očuvanju crijevne mikrobiote, a preporučuju se kao prevencija i kao liječenje. Za zdravlje je svakako najbitnija uravnotežena prehrana i tjelovježba, a uzimanje probiotika je dodatna pomoć. U slučaju proljeva pomaže i uzimanje probiotičkog lijeka poput lijeka Linex® koji održava ravnotežu između "dobrih" i "štetnih" bakterija u crijevima. Potrebno ga je uzimati i još nekoliko dana nakon pojave proljeva, sve dok se ravnoteža ponovno ne uspostavi. Probiotici se mogu i poželjno ih je uzimati u svakom životnom dobu.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Plaćeni oglas o lijeku