Ako zamjećujete sve više vlasi na četki i u umivaoniku nakon češljanja, možda biste trebali obratiti pozornost na prehranu jer bi nedovoljan unos nekih vitamina i minerala mogao biti jedan od uzroka jačeg opadanja kose, podsjećaju francuski znanstvenici
Poput općeg zdravstvenog stanja organizma i zdravlje kose ovisi o onome što svakodnevno stavljamo na tanjur, odnosno o uravnoteženom načinu prehrane te zdravom načinu života.
Iako je više uzroka alopecije (opadanja i gubitka dlaka s glave ili dijelova tijela), poput stresa, hormonalnih poremećaja ili promjene godišnjih doba, hrana je ključan faktor za zdravu kosu.
Prehrana siromašna aminokiselinama koje sadrže sumpor (sastojak keratina), vitaminima E i B, mineralima i oligoelementima može imati velik utjecaj na rast kose jer on ovisi o hranjivim tvarima koje do korijena dlake stižu krvnim žilama.'U borbi protiv prekomjernog padanja vlasi treba se odmah pozdraviti s brzom hranom, slatkišima i svakodnevnim unošenjem nezdravih masnoća u organizam. '
Uravnotežena prehrana nahranit će kosu iznutra i potaknuti proizvodnju keratina, vlaknastoga strukturalnog proteina koji se nalazi u kosi, koži i noktima.
U borbi protiv prekomjernog padanja vlasi treba se odmah pozdraviti s brzom hranom, slatkišima i svakodnevnim unošenjem nezdravih masnoća u organizam.
Umjesto toga treba uvesti hranu bogatu sljedećim nutrijentima:
1. Cink i magnezij kroz školjke, haringe, kozice i škampe, soju, tofu, smeđu rižu i banane. Cink igra ključnu ulogu u reguliranju raznih tjelesnih funkcija, od reprodukcije stanica do ravnoteže hormona, a sve to djeluje i na rast kose.
No najvažnije je da je cink iznimno važan za žlijezde koje su spojene s folikulima kose. Dođe li do manjka cinka u organizmu, folikuli slabe, zbog čega se vlasi lome i ispadaju.
2. Proteine koji su neophodni organizmu, a ima ih u soji, u tuni, piletini, govedini i žumanjku.
3. Željezo, koje je odličan saveznik u borbi protiv gubitka kose. Najviše ga ima u bademima, guščjim iznutricama, plodovima mora, u kakau, lješnjacima, suhom voću. Njegovu apsorpciju olakšava vitamin C, zbog čega bi trebalo jesti puno voća poput jagoda, limuna ili naranče.
4. Vitamin B, koji se nalazi u žumanjku, tuni, gljivama, jetricama, cvjetači i leći.