Iako mnogi ne žele razmišljati o bolestima, nezgodama i ostalim teškim situacijama, istina je da na to ne možemo utjecati, ali možemo biti itekako spremni ako dođe do istih. Jezik zdravstvenog osiguranja pun je pojmova koje mnogi ne razumiju, što potkrepljuje činjenica kako čak 80 posto Hrvata ne zna koja je razlika između dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja.

1. Česti posjeti liječniku

Dopunsko zdravstveno osiguranje jedno je od najzastupljenijih vrsta osiguranja koje postoji na tržištu, što potvrđuje i činjenica da ga ima gotovo 83 posto Hrvata. Jedno istraživanje je pokazalo kako samo 18 posto Hrvata ima dodatno zdravstveno osiguranje, te je dodatno pokazalo kako velika većina populacije nije sigurna o benefitima koje nosi polica dodatnog zdravstvenog osiguranja. Gotovo 80 posto Hrvata ne zna što je dodatno zdravstveno osiguranje.

Uz dopunsko, dodatno osiguranje spada u dobrovoljna zdravstvena osiguranja koja svoje osiguranike štiti od neplaniranih troškova u slučaju odlaska doktoru, bolesti, nezgoda i sl.

Prema tom istraživanju čak 30 posto ispitanika mlađih od 59 godina više od šest puta godišnje posjećuje liječnika, a brojke su slične i u 2020., što je dovoljan razlog za ugovaranjem dodatnog osiguranja. Sam posjet liječniku tek je početak obrade pacijenta koja najčešće uključuje dijagnostičku obradu, ponekad i bolničko liječenje. Ti podaci ukazuju zbog čega u Hrvatskoj raste ukupan broj osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju - smanjenje troškova liječenja.

Dopunsko osiguranje nadopunjuje obvezno zdravstveno osiguranje; pokriva troškove participacije prilikom korištenja svih vrsta zdravstvene zaštite (bolničko i ambulantno liječenje, dijagnostike, stomatoloških usluga, rehabilitacija i liječenja u stranoj zemlji..).

2. Pokriće troškova bolničkog liječenja

Dopunskim osiguranjem ostvaruje se pravo na oslobađanje od sudjelovanja u troškovima zdravstvenih usluga koje nisu pokrivene od strane države. Za one koji nisu korisnici dopunskog osiguranja odlazak kod liječnika može biti ‘’skup izlet’’. Korisnici obveznog odnosno osnovnog zdravstveno osiguranja plaćaju participaciju i to od 20 posto punog iznosa cijene zdravstvene zaštite.

Kako biste izbjegli nepredvidive troškove dobro je razmišljati unaprijed. Polica dopunskog poput one Wiener Osiguranja pokrit će razliku do pune cijene same usluge. Time ćete izbjeći troškove bolničkog liječenja, lijekova na recept, dijagnostike i specijalističkih pregleda, fizikalne rehabilitacije.

3. Pristupačna cijena

Zdravlje nije luksuz, već pravo svakog čovjeka. Srećom, ovu uslugu dopunskog osiguranja nude mnoga osiguravajuća društva, a razlikuju se - cijenom.

Wiener osiguranje u ponudi nudi dopunsko osiguranje od 45 kuna mjesečno, a ugovorite li jedan od programa iz njihove ograničene ponude dopunskog do 30.06. ostvarit ćete pravo na poklon Mini dodatno zdravstveno osiguranje što uključuje pregled privatnog liječnika i dijagnostičku pretragu. Osiguranik ostvaruje pravo na jednu uslugu medicinski indiciranog specijalističkog pregleda (Internist, endokrinolog, gastroenterolog, kardiolog..) i jednu uslugu medicinski indicirane dijagnostike; laboratorijska dijagnostika (krvna slika, pretraga urina, kolesterol..) ili specijalistička dijagnostika (npr EKG, EEG, UZV prostate ili štitnjače..) Primjerice, cijena pregleda UZV štitnjače kreće se u rangu od 350 do 600 kuna, a ugovaranjem police dopunskog osiguranja oslobođeni ste od plaćanja tog iznosa.

4. Brzina i jednostavnost ugovaranja (i police i pregleda)

Osim cijene mnogi smatraju kako je ugovaranje dopunskog osiguranja kompliciran proces, pa često odbacuju mogućnost uzimanja police. Kako bi olakšali proces prijave Wiener osiguranje je putem svojeg online kanala, ali i prodajnih mjesta omogućio svima da u par jednostavnih koraka obave proces prijave te time učine korak više u brizi za svoje zdravlje. Naručivanje na specijalistički pregled također se može obaviti jednim pozivom u osiguravajuću kuću.

Iako je uvriježeno mišljenje kako dopunsko trebaju samo stariji ljudi koji češće, i s razlogom, posjećuju doktora, dopunsko je potrebno svima. Sigurno ćemo jednom u 12 mjeseci posjetiti liječnika opće prakse, ginekologa, stomatologa ili će nam biti potreban recept za lijek. Stoga je sigurno reći da prilikom dolaska u punoljetnost nije na odmet osigurati se na pravi način.

5. Specijalistički pregledi bez čekanja

Osim dopunskog, mnogi smatraju kako se dodatno osiguranje isplati samo bolesnim osobama, no kako bi preuzeli kontrolu nad svojim zdravljem preporuča se jednom godišnje obaviti sistematski pregled, kako bi na vrijeme mogli očuvati zdravlje, odgoditi početak bolesti i uspješno izlječiti,a upravo time izbjegavaju se duge liste čekanja, gužve, uputnice i sl. Upravo je to ključni benefit dodatnog osiguranja.

Dodatno osiguranje može si priuštiti svatko tko brine o sebi, razmišlja o budućnosti te želi imati brzu i kvalitetnu uslugu na raspolaganju, kad god mu zatreba. Zbrojimo li sve one silne kave koje ispijamo na mjesečnoj bazi, nepotrebne shopping avanture, shvatit ćemo kako za mali iznos možemo uložiti u zdravu i odgovornu odluku poput dodatnog zdravstvenog osiguranja.

*Istraživanje navedeno u tekstu odnosi se na podatke dobivene 2017. godine, a napravljeno je u suradnji Wiener osiguranja i Tvornice istraživanja.