Kod rezanja luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Kada on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina što uzrokuje peckanje. Kako živčani završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje aktivacijski signal zbog kojeg poteku suze 'zaštitnice'. Donosimo vam 5 trikova za sprječavanje plakanja koji su vrijedni isprobavanja
1. Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Izraženijom oštricom manje se oštećuju čestice luka, zbog čega je i utjecaj enzima koji stvara sumporne elemente koji nadražuju oči slabiji.
Čestice sumpora koje nastaju iz enzima u luku oči prepoznaju kao opasnost, zbog čega se aktiviraju suze 'zaštitnice'
2. Stanice luka prilikom rezanja reagiraju sporije kada je luk hladan. Stavite ga 30 minuta prije rezanja u hladnjak ili na 15 minuta u zamrzivač.
>> 10 upotreba magičnog praška od 5 kuna
3. U usta stavite šećer, kruh ili žvakaću gumu jer dok žvačemo više dišemo kroz usta, gutajući sumporne kapljice prije nego li dođu do očiju.
>> Mladi luk čini čuda: 3 nevjerojatne moži zelenog dijela
4. Nakon svakog poteza, nož stavite pod hladnu vodu. Voda će pomoći apsorbirati čestice sumpora
5. Držite šibicu usnama tako da je glava izrađena od crvenog fosfora vani ne bi li upijala spornu supstancu.
Savjet više: Ako se ne možete riješiti mirisa luka na prstima istrljajte ih solju, ili ih isperite limunovim sokom.