Prošlo je 30 godina otkako je Forrest Gump zaigrao u hrvatskim i svjetskim kinima. To remek-djelo Roberta Zemeckisa koje je osvojilo šest Oscara – uključujući i zlatni kipić za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glavnog glumca i danas rado gledamo.

Galerija

Priča o karizmatičnom dječaku s američkog juga ispodprosječne inteligencije koji sasvim slučajno izraste u heroja države zarobio je srca brojnih gledatelja.

Za veliki uspjeh filma Forrest Gump zaslužan je Robert Zemeckis i njegova briljantna filmska ekipa, ali i glumačka postava – ponajviše Tom Hanks.

Život je baš poput bombonjere i nikad ne znaš što ćeš dobiti, rekao bi se Forrest Gump, a s tim bi se složio i redatelj ovoga megahita koji je naslovnu ulogu isprva ponudio sasvim drugom glumcu.

Prvi izbor

Prvi izbor za Forresta Gumba bio je – John Travolta. Zvijezda filmova Groznica subotnje večeri i Briljantin priznao je u intervjuu 2007. godine da je odbio ulogu Forresta Gumpa jer je umjesto toga želio snimiti Pulp Fiction s Quentinom Tarantinom.

John Travolta u filmu Pulp Fiction Foto: Profimedia

Iako mu je uloga plaćenika Vincenta Vege u ovom kultnom krimiću donijela veliki uspjeh, John Travolta nije za nju osvojio Oscara. Ona je otišla u ruke glumca koji je prihvatio ulogu Forresta Gumpa.

Za ulogu Forresta Gumpa razmatrani su i Bill Murray, Chevy Chase i Sean Penn, a autor knjige po kojoj je snimljen film – Winston Groom – priznao je da je zamišljao kako će glavni lik tumačiti John Goodman.

Nicole Kidman

Tom Hanks je, navodno, poželio glumiti Forresta Gumpa čim je pročitao scenarija Erica Rotha, a uloga je u konačnici njemu i dodijeljena.

Film Forrest Gump izašao je u svjetska kina 1994. godine - 2 Foto: Profimedia

Zanimljivo je pripomenuti da niti Robin Wright nije bila prvi izbor za Forrestovu ljubav Jenny Curran. Ova filma uloga, navodno, je prvo ponuđena Nicole Kidman.

Jenny i Forrest: Posebna ljubavna priča s filmskog platna kojoj se vraćamo već 30 godina