'Vikend svjetskih kuhinja' gastronomsko je događanje koje se u hotelu Adriatic organizira već četvrtu godinu za redom, a u kojem se svakog vikenda nude jela različitih svjetskih kuhinja po izboru chefa Priske Thuring
Maistrin gastronomski program 'Vikend svjetskih kuhinja' u restoranu hotela Adriatic, ovog se petka i subote, 25. i 26. ožujka, nastavlja sa specijalitetima Perzije i Libanona.
Kuhinja Srednjeg istoka bogata je aromatičnim začinima poput cimeta, kardamona, kurkuma, đumbira, čilija, češnjaka, limuna i peršina. U gastronomiji imaju vrlo sličan običaj kao Španjolci i Grci, no umjesto takozvanih tapasa, oni koriste meze odnosno mnoštvo jela u malim količinama koja se jedu s domaćim pogačama.
'Glavno jelo obiluje mesom sa ražnja, uglavnom su to janjetina, piletina i govedina, koje je prethodno marinirano dok za desert tu je što drugo nego šećer, šećer i ponovno šećer', izjavila je chef Priska Thuring dodajući da će sva jela na meniju biti spravljena prema originalnim recepturama.
>> Vikend Južnoafričke Republike u Rovinju
Tako će se ovog vikenda na meniju od predjela nuditi tradicionalne meze poput paste od sezama sa jogurtom, namaza od slanutka, kiselog vrhnja s mentom, namaza s pastom od sezama i patlidžana i mnoge druge dok će za glavno jelo gosti moći birati između ražnjića od piletine, govedine ili mljevene janjetine i mente, kuskusa s povrćem na žaru i pečene šafran riže s piletinom.
Kao desert će biti ponuđeni krema od karamela, topli desert od lisnatog tijesta i baklava.
Do sada su predstavljeni gastronomski običaji Dalekog istoka, Sjeverne Amerike, Zapadne Indije i Afrike, a nakon Srednjeg istoka, 1. i 2. travnja, predstavit će se specijaliteti Jugoistočne Europe (Makedonija, Srbija, Albanija, Bosna, Bugarska i Rumunjska) koja je ujedno i posljednja kuhinja u nizu u ovogodišnjem ciklusu 'Vikend svjetskih kuhinja'.