Ove godine, više nego ikada, uvjerili smo se u to da da čak i mali i uzak balkon može biti pravi blagoslov – naš poseban kutak u kojem ćemo popiti kavu i udahnuti svježi zrak.

Galerija

Toga je postala svjesna i Slobodanka Lovenjak, ponosna Makedonka sa zagrebačkom adresom koja se, kada ne radi u vlastitoj tvrtki, rado prepušta kreativnosti u svome domu. U njezinom se domu nalazi nekoliko komada namještaja koje je sama dizajnirala i potom dala izraditi, a ljetos se posebno posvetila balkonu.

No i danas se rado prisjeća dana kada je počela njezina ljubav prema uređenju prostora.

Još sam kao dijete bila kreativna. Stalno sam uređivala svoju sobu i radila preinake starog namještaja. To se nije baš sviđalo mojim roditeljima, pa ih dalje nisam ni pitala za dopuštenje. Krajnji rezultat je bio odličan, pa su to s vremenom prihvatili, kaže nam kroz smijeh.

Preživjet će sve! Raskošan cvijet kojem hladnoća i magla ne mogu ništa

Kreativnost je razvijala godinama, radila i kao grafička dizajnerica, a ljetos je odlučila kako je vrijeme da svome balkonu udahne novi život. Najveći poticaj za to bila je pandemija koronavirusa.

Naprosto sam se morala s nečim uveseliti. S garniturom, sitnim detaljima i cvijećem uspjela sam na balkonu stvoriti ozračje u kojem će mi biti lijepo u slučaju ponovne karantene. Nazvala sam ga Covid caffe, kaže nam.

Uzak prostor iskorišten je izradom namještaja po mjeri koji u sebi krije i prostor za pohranu.

Balkon zauzima 6 metara dužine i 1,1 metar širine te je okrenut prema zapadnoj strani svijeta. Zbog uskog prostora, bila je potrebna izrada namještaja po mjeri.

Trebala sam i prostor za skladištenje pa se zato unutar sjedišta nalazi prostor i za to. Jedno sjedište je dužine 130 cm, a drugo 100 cm. Sve sam sama osmislila, od nacrta do odabira materijala. Bilo mi je važno da sjedala budu uistinu udobna, pa sam ih dala izraditi po mjeri. Odabrala sam dvoje navlake, pa ih mijenjam prema raspoloženju. Bordo navlake izrađene su od materijala za izradu tendi, kako ne bi blijedile i propuštale vlagu. Druge, šarene, stavim povremeno, ovisno o raspoloženju, ističe.

Dakako, važna stavka bio je i budžet pa je nakon potrage za više stolara i usporedbe cijeni odabrala onog koji joj najviše odgovara. Iako kaže da je svjesna toga da se u radove mogla upustiti i sama te tako dodatno uštedjeti, željela je rad pravog stolara koji će trajati godinama.

Čitavu je priču zaokružila cvijećem uz koje je jako vezana, a njegov postav na balkonu mijenja u skladu s godišnjim dobima.

Dobra ideja i želja da se i u malom prostoru unese dašak vrta s pogledom na zalazak Sunca, sasvim su dovoljni kako bi se napravilo pristupačno mjesto koje će privlačiti i ukućane i goste.