Nebo prepuno čarobnih balona na vrući zrak i zabava za čitavu obitelj – tako bi se najkraće mogao opisati Festival balona koji će se održati u Međimurju od 29. kolovoza do 1. rujna.

S jednim od organizatora, Krešimirom Biškupom, porazgovarali smo o tome kako je došlo do ideje o ovom festivalu, što sve očekuje posjetitelje i ono najzanimljivije – kako se građani mogu prijaviti za let balonom iznad Preloga i tako postati balonaški barun ili barunesa.

Kako nam kaže Biškup, ideja o ovom u Hrvatskoj jedinstvenom događaju, nastala je dugogodišnjom suradnjom s različitim partnerima, praćenjem trendova na tržištu, mogućnosti i razmišljanjem o događajima, organizaciji, koncertima. Tako je, između ostalog, upoznao i Igora Mikloušića iz jedinog hrvatskoog balonaškog kluba, a budući da se marina u Prelogu smatra jednom od najljepših hrvatskih rječnih šetnica te je poveće kvadrature i sigurna za let balonima, rodila se ideja koja će ove godine već po treći put oduševiti sve posjetitelje.

Domaćin Festivala balona je Grad Prelog, odnosno njihova Turistička zajednica, a uz Krešimira i Igora u organizaciji sudjeluje i Nikola Horvat, te upravo odrađuju posljednje pripreme za wow efekt.

Reakcija posjetitelja je redovito divljenje. Baloni su specifični "nježni" divovi koji izazivaju oduševljenje, ali su ujedno i nepredvidljivi i traže strpljenje. Svi koji su ponekad bili i malo strpljivi nagrađeni su bili predivnim pogledima, odličnim druženjem i nezaboravnim sjećanjima, kaže nam Krešimir.

Nakon leta balonom, stječete titulu balonaškog baruna ili barunese.

Dodaje da ove godine Festival prati duh Olimpijskih igara pa je sve veće, bolje i drukčije u nekoj mjeri.

Dodali smo još jedan festivalski dan, uveli natjecateljsku komponentu i ovog će se kolovoza na nebu iznad Međimurja vidjeti preko 30 balona na vrući zrak. Ekipe nam dolaze s četiri kontinenta, iz desetak različitih država. Uz letove, tu su i koncerti Minee, grupe Silente te nastup DJ-a Vedrana Cara; podizanje posjetitelja na vezani let, radionice za najmlađe, ali i one malo starije kao što je Paint & Wine, gastro festival, vatromet i brojne druge aktivnosti. Čak i ako dođete samo prošetati, srce će vam biti ispunjeno, napominje organizator.

Festival balona održat će se u Prelogu Foto: PR

Ono što posjetitelje svakako najviše zanima jest let balonom, a svi oni koji su zainteresirani za ovo jedinstveno iskustvo, svoja mjesta trebaju unaprijed rezervirati na info@baloni.hr

Krešimir nam je opisao kako točno izgleda proces.

Baloni su letjelice koje imaju limitirana mjesta i vrijeme letenja, a prati ih rigorozan pravilnik. Košare su tu za od dva do šest putnika, a broj mjesta je limitiran. Cijena leta za vrijeme festivala je ista kao i ostatak godine te znosi 250€ po osobi. To je cijena leta u balonu za 6 ili 12 osoba. Za dvije ili više osoba cijena je 240€ po osobi. Cijena za klince od 6 do 12 godina je 180 €. Od pripreme za let i čarobnog leta u trajanju od jednog sata, do povratka na uzletište te proslave uz zakusku i pjenušac, naši iskusni piloti i uigrana posada će se pobrinuti da maksimalno uživate i stvorite uspomene za cijeli život. Ako želite nekome pokloniti let, besplatno dostavljamo personalizirane poklon bonove koji vrijede 18 mjeseci od kupovine.

Posjetitelji mogu razgledati i unutrašnjost balona Foto: PR

U četiri dana baloni će letjeti čak osam puta, i to rano ujutro i kasno popodne, kada su vremenski uvjeti najpogodniji. Također, uz standardne rekreativne letove kao što je bilo i prošlih godina, novost ove godine je i natjecanje u balonaštvu, pa će posjetitelji iz prve ruke moći vidjeti kako je to upravljati neupravljivom letjelicom.

Čitavo će ovo iskustvo zaokružiti veliki noćni spektakli iluminacije u subotu i u nedjelju, kada će istodobno u zraku biti više od dvadeset balona i kao gigantski lampioni pružiti vam najljepša sjećanja.

Sve je ovo i više nego dovoljna pozivnica za čaroban vikend u Međimurju. Vidimo se?

Igor Mikloušić, Lejla Seferagić, Ljubomir Kolarek, Krešimir Biškup Foto: PR