Njega dječjih zubića od najranije dobi izuzetno je važna. Iako je uvriježeno kako mliječni zubići ispadaju pa im nije potrebna posebna njega, to nije istina. S njegom zubića i usne šupljine treba početi u najranijoj dobi savjetuju stomatolozi.

Prvo što želite svom djetetu jest široki i sretan osmijeh na licu, kako bi takva želja postala stvranost krenite u akciju pranja zubića. 

Njega zubića od najranije dobi 

Već pri nicanju prvih zubića potrebno je uklanjati naslage hrane, najbolje je to učiniti gazom koju prethodno treba natopiti u mlakoj vodi, te kružnim pokretima iščistiti djetetovu usnu šupljinu. Kada je većina zubića izišla vani kupite svom mališanu prvu četkicu za zube, neka bude šarena ili s nekim likom iz crtića. 
Za početak nije potrebna pasta za zube dovoljno je četkanje s mlakom vodom, ali pod vašim nadzorom. 
Naučite dijete pravilnom četkanju, nanestite malo paste i pokažite mu kako ju treba ispljuniti nikako progutati. 

Prvi posjet stomatologu 

Nije novost kako i odraslima odlazak na stomatološku stolicu predstavlja neopisivi strah. Kako prvo sjedanje na strašnu stolicu i vašem djetetu ne bi ostalo u lošem sjećanju, učinite to kroz igru i pokažite na vlastitom primjeru. Tri godine su idealna dob za prvi pregled, omogućite mu da se upozna s ordinacijom, terapeutom, medicinskom sestrom te tako stekne povjerenje. Budite redoviti te barem tri puta godišnje obavite posjet stomatologu. 

Preduvjet za zdrave zube – zdrava i raznolika prehrana 

Bomboni, čokolade svakako vam nisu saveznici, a djetetu ih ne možete zabraniti. Nastojte kompenzirati te dijete naviknite na voće, povrće, narežite jabuku i mrkvu na kriške te pomiješajte u zdjeli, šareno će dijete privući i namamamiti na grickanje. 
Ako se na zubićima i pojavi neizbježni karijes nemojte ignorirati. Karijes uzrokuje bol, a njegovim napredovanjem može doći i do oticanja usne šupljine i lica, pa je potrebno intervenirati i liječiti.. Osim toga mliječni čuvaju mjesto trajnim zubićima, pa njihovim gubitkom dolazi do brojnih ortodonskih anomalija. 


Osmijeh vašeg djeteta u svakom slučaju u vašim je rukama !