Kasno ljeto miriše po svježim smokvama. Ovo slasno mediteransko voće može se kombinirati na slatke i slane načine, a krajem ljeta od njega se može prirediti i zdrave štrudlice u kojima će uživati sve generacije
Sastojci:
50 grama mljevenih oraha
50 grama heljdinog brašna
80 grama ječmenog brašna
prstohvat soli
prstohvat cimeta
1 jaje
50 grama tamnog muscovado šećera (ili meda)
40 grama kokos ulja (ili maslaca)
Nadjev:
džem od smokva
(možete suhe smokve preliti vrelom vodom, ocjediti nakon par minuta i smiksati u pire)
Priprema:U originalnom receptu za mini štrudle sa smokvama koristi se heljdino i ječmeno brašno, no ovaj mirisni desert možete ispeći i s običnim pšeničnim brašnom.
1. Promiješajte brašno sa soli, orasima, praškom za pecivo i cimetom. Dodajte mu razmućeno jaje, šećer i ulje ili maslac, pa od sastojaka umiješajte tijesto. Omotajte ga folijom i stavite na hlađenje.
2. Između dva komada papira za pečenje razvaljajte tijesto u pravokutan oblik, veličine otprilike 15 cm x 25 centimetara.
3. Na sredinu tijesta nanesite sloj džema. Važno je da koristite neki gušći džem koji neće iscuriti tijekom pečenja. Preklopite džem jednom stranom tijesta (dužom), smočite rub vodom i preklopite drugim dijelom.
>> Vrijeme je za smokve! 5 razloga zašto trebate češće jesti caricu Mediterana
4. Tako pripremljeno tijesto vratite u hladnjak još oko pola sata.
5. Dobro ohlađenu rolice režite oštrim nožem na komade debljine dva prsta. Nemojte ih pomicati s masnog papira već samo lagano odmaknite komade da se ne slijepe tijekom pečenja.
6. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Poslužite ih odmah, a možete ih pohraniti i u metalnu kutiju s poklopcem. Dobar tek!
Još više kreativnih recepata za slatka i slana jela možete pronaći na blogu Ave Dulcis.