Žene su stručnjakinje u stvaranju kompleksa. Nikad zadovoljne svojim izgledom, a sad još dolazi i ljeto, razgolićivanje, skidanje u badiće i pokazivanje – svih tih nesavršenosti... Da, sve smo mi savršeno nesavršene no umjesto da to prihvatimo, stručnjakinje smo u kukanju. No, činjenice tome ne idu u prilog!

1. Predebela sam
Modne trendove diktiraju modeli s modnih pista, uglavnom vitke mlade djevojke čija su tijela još k tome ispeglana do nemogućih proporcija i „savršenstva“ u programima za obradu slike. Ženski atributi tako odlaze u drugi plan. Mnoge žene smatraju da bi trebale izgubiti koji kilogram i osjećaju se predebelo, posebno pred ljeto, kad ih uz to bombardiraju jumbo plakati s manekenkama savršenih proporcija.

U stvarnosti, većina žena iznad 30 ne izgleda tako, već ženstvenije, s više oblina, pa ponekad i pokojim kilogramom viška, posebno u području trbuha, guze i bokova. Rijeđe su one koje mogu jesti što god i kada žele, a da im se ne počne primati.

Celulit je rezultat gena, nepravilne prehrane i premalo kretanja, kojeg je u današnji, pretežito sjedalački način života, rijetko koja djevojka ili žena pošteđena

Tijelo se s godinama razvija i rijetko tko može ostati na razini tinejdžerice. Zato je 'umišljena'  debljina jedan od najbesmislenijih kompleksa uzrokovanih medijskim obmanama i iskrivljenom percepcijom stvarnošću. To će vam potvrditi i muškarci – većina ih više voli obline nego štapiće. Prema tome – volite svoje tijelo i ne zamarajte se kilom simo-tamo!

2. Tijelo mi je premlohavo i imam tone celulita
Voljeli biste imati, na primjer, guzu kao Jennifer Lopez ili kao vaša trenerica pilatesa? Savršeno utegnuto tijelo i još bez trunke celulita zbilja godi oku jer djeluje čvrsto i zdravo, no mali broj žena se može njime pohvaliti.

Celulit je rezultat gena, nepravilne prehrane i premalo kretanja, kojeg je u današnji, pretežito sjedalački način života, rijetko koja djevojka ili žena pošteđena. Naravno, svakako se nastojte baviti nekim sportom, koji će pomoći i učvrstiti tijelo i oblikovati mišiće, te se hraniti što zdravije, no ako i unatoč tome niste zadovoljni svojim tijelom i osjećate komplekse – prisjetite se činjenice da vama to nije glavno zanimanje.

Savršeno tijelo mogu imati samo sportašice koje treniraju i po nekoliko sati dnevno, modeli čije nesavršenosti su obrađene u photoshopu ili slavne osobe koje imaju dovoljno živaca redovito se baviti isključivo zdravom prehranom, vježbanjem uz podršku trenera, kao i pretrpjeti preobrazbu prije izlaska pred kamere uz pomoć čete stilista i vizažista.

3. Ten mi je katastrofa
Preotvorene pore, previše mrljica, previše madeža, prištići raznih boja i oblika... Sve to pred našim očima u ogledalu djeluje dvostruko povećano i vidljivo kao pod mikroskopom. Srećom, postoje kozmetička sredstva koja nam mogu pomoću u prikrivanju neželjenih detalja, no kad-tad, posebno u ljetnim mjesecima, u vrijeme plaža i kupanja, koža dolazi na vidjelo u prirodnom obliku.