Posljednja revija Alexandera McQueena zasigurno je jedan od najiščekivanijih modnih događaja u novijoj modnoj povijesti. Svoju posljednju i nedovršenu kolekciju McQueen je pripremio za pariški tjedan mode

U komornoj salonskoj atmosferi hotela Clermont-Tonnerre, bez spektakla, holograma i do tančine osmišljenog modnog happeninga na koje nas je navikao najveći modni huligan Alexander McQueen, prikazana je njegova posljednja i nedovršena kolekcija za jesen/zimu 2010/11.

Iako je uobičajeno, te bontonom određeno da se o preminulom govori sve najbolje, onome što nam je taj modni vizionar ostavio kao svoj labuđi pjev nije potreban poticaj za zasluženo komplimentiranje.

Dizajner je ponovno pokazao da su umjetnost i ljubav prema modi u njegovom slučaju puno jača karta od komercijalnosti. Long live McQueen!

Ovoga puta nismo vidjeli njegovu gotičku stranu, ali zato jesmo onu duboko ozbiljnu, često inspiriranu religijskim motivima.

Raskošne 'kardinalske' plašteve, brokatne haljine bogatog i zlatnog veza te motiva freski i slikarstva bizantinske umjetnosti, manekenke su prošetale uz zvukove barokne glazbe uz koju je dizajnerstvarao ovu kolekciju.

VIDEO: Objesio se modni dizajner Alexander McQueen

Kako McQueen nikada nije zanemarivao ženstvenost i gracioznog ženskog tijela tako je i ovoga puta pokazao nježne haljine lepršavog šifona u kojima su modeli djelovali poput srednjevjekovnih djeva uteklih iz hladnih zamaka.

Posljednji od 16 prikazanih modela bila je strukirana duga jakna visokog ovratnika izrađena od stotine zlatnih pernatih listića ispod koje je izvirivala raskošna suknja od bijelog tila.

FOTO: Posljednje zbogom modnog huliganu McQueenu

I dok je većina dizajnera i u Parizu recesijski igrala na sigurno, pokazujući u svojim nosivim kolekcijama krojeve, modele i boje koji previše ne odskaču od mondenih okupljanja na skupim adresama svjetskih metropola, McQueen je ponovno pokazao da su umjetnost i ljubav prema modi u njegovom slučaju puno jača karta od komercijalnosti.

Long live McQueen!