Sirni namaz jedna je od svestranijih namirnica koje se nalaze u vašem hladnjaku. Uz njega možete napraviti umak za tortilja čips idealan za druženja na ljetnim terasama, ali i kada godišnji završi, a temperature se spuste. Tražite li neki koji je laganiji i kremastiji od ostalih, isprobajte recept u nastavku.

Galerija

Sirni namaz vjerojatno je najpopularniji mliječni proizvod. Svi ga vole jer uz njega mogu napraviti brz i ukusan obrok, bio on slan ili sladak. Sam uz krekere ili na kruhu već je dovoljan međuobrok, a zbog kremaste teksture i blagog okusa lako se kombinira s drugim namirnicama u raznim jelima – od kolača i torti do umaka i juha.

Labne namaz Foto: Nova Studio

U njemu uživaju sve generacije, a što je najvažnije, i oni najmanji. Djeca često odbijaju mnoge namirnice, ali sirni namaz na mekanom svježem kruhu pojest će gotovo svako dijete.

Inspiracija za brza jela sa sirnim namazom

Tražite li ipak laganiju varijantu sirnog namaza, isprobajte President Labne, koji bi vrlo lako mogao postati inspiracija za razna jela na vašem obiteljskom meniju. Iznimno je lagan, drukčije kremast i ima oko 30 % manje masti od većine dostupnih sirnih namaza. Napravljen je od jogurta i zato je njegova tekstura jedinstvena – prozračna i kremasta. Bogat je izvor energije jer, osim kalcija, bjelančevina, minerala i vitamina, sadrži visok udio proteina, pa je idealan za sve one koji su u pokretu i trebaju kvalitetan izvor energije.

Kombinirajte ga u klasičnim ljetnim jelima kao što su polpete od tikvica ili drugo povrće ili riba, lagane i kremaste riblje paštete ili namazi od grahorica. Nezaobilazan je u quichevima i kremastim umacima za tjestenine.

Kada vam se baš ne da kuhati ili je za to zaista prevruće, može poslužiti kao baza za obrok za koji vam treba svega nekoliko minuta za pripremu.

Umak za tortilja čips Foto: Nova Studio

Uzmite jednu krišku kruha i namažite je sirnim namazom President Labne. Gore pospite malo bučinih sjemenki i pripremite narezano svježe povrće – malo cherry rajčica, celera, paprike i krastavaca. Dobit ćete obrok koji odlično funkcionira kao užina ili čak večera. Skuhate li dva jaja uz to i dodate, recimo, malo skuše iz konzerve, imate kvalitetan brzi ručak s nogu.

Kreativne i šarene obroke možete napraviti i tako da zarolate u tortilju namazanu sirnim namazom i svježe povrće po izboru, grilanu piletinu, malo mozzarelle ili listića parmezana. Idealan obrok da ga ponesete na posao ili kada se žurite vratiti se na plažu.

Bijeli kruh ili tortilje možete zamijeniti integralnim krekerima i tako dobiti verziju koja je odličan izbor ako želite skinuti kilograme. Muči li vas pak apetit tijekom ljeta, jednostavno narežite svježe povrće i na njega mažite President Labne. Ta lagana užina osvježit će vas bez osjećaja težine u želucu, a dobro dođe čak i kao lagana večera.

Umak za tortilja čips za sva godišnja doba

Kad stignu nenajavljeni gosti, trebaju nam brza i ukusna rješenja. Ovaj lagani umak za tortilja čips blagog je okusa, pa će se dobro slagati s običnim tortilja čipsom, ali i onim od paprike ili sira. Volite li pikantnije dipove – dodajte malo kajenskog ili običnog papra.

Umak za tortilja čips Foto: Nova Studio

Sastojci:
200 g sirnog namaza President Labne
150 g Dukatos grčkog jogurta
malo češnjaka u prahu
malo vlasca


Priprema:
Sjedinite sve sastojke i uživajte u laganom, ukusnom umaku za tortilja čips koji je sam po sebi već dosta slan pa nema potrebe da u umak stavljate sol. Ako vam što ostane, umak spremite u posudicu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.


 

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Dukat po najvišim profesionalnim standardima.