One su veličanstvene, impresivne, zadivljujuće, ogromne i apsolutno prekrasne te nose titulu najvećih mačaka na svijetu. Neke od idućig deset pasmina mačaka mogu narasti i do 46 centimetara u visinu te težiti preko deset kilograma – stvarno jako velike mace!

Galerija

 

1. Maine coon mačka

Ako postoji jedna stvar koju ljudi znaju o pasmini Maine coon, to je da je riječ o stvarno velikoj mački. Ovaj dobroćudan flafasti div smatra se najvećom domaćom mačkom na svijetu, a zbog svojih uobičajenih smeđih pruga i gustog repa Maine coon poznata je i kao rakunska mačka. Postoji i mit, doduše genetski nemoguć, da je ta pasmina zapravo nastala križanjem poludivljih domaćih mačaka i rakuna (coon na engleskom i znači 'rakun').

Maine Coon Foto: Shutterstock

2. Savannah mačka

Ovu pasminu mogli biste zamijeniti za mladunče geparda, kojem sliči zbog svog egzotičnog izgleda. Možda izgleda poput malog geparda, no ova jedinstvena pasmina zapravo je križanac domaćih mačaka i afričkog servala, srednje velike divlje mačke s velikim, šiljastim ušima i prekrasnom pjegavom dlakom. Zbog toga je pasmina Savannah primjetno veća od većine drugih domaćih mačaka.

Savannah mačka Foto: Shutterstock

3. Norveška šumska mačka

Vjeruje se da norveška šumska mačka dijeli pretke s Maine coonom pa ne čudi da je i "norvežanka" na popisu najvećih mačaka. Ova impresivna pasmina u odrasloj dobi obično dosegne visinu između 23 i 41 centimetra. Također ima vrlo pahuljasto krzno, više nego Maine coon, zbog čega može izgledati još veće. Nordijska mitologija kaže da su ove mačke bile omiljene životinje božice Freyje, koja je uživala putovati u kočiji koju su vukle norveške šumske mačke. Prema mitu bile su toliko velike da ih ni moćni Thor nije mogao podići.

Norveška šumska mačka Foto: Shutterstock

4. Ragdoll mačka

Ragdoll su poznate kao mirne i privržene mace koje izgledaju poput pahuljastih sijamskih mačaka, samo što su znatno veće. Prosječna odrasla Ragdoll mačka naraste između 23 i 28 centimetara u visinu te ima snažno, čvrsto tijelo. Za usporedbu, sijamska mačka obično dosegne visinu od najviše 25 centimetara. Kada ih se uzme u ruke postanu mlitave poput krpene lutke, po kojoj su i dobile ime.

Mačka Ragdoll Foto: Shutterstock

5. Ragamuffin mačka

Ragamuffin mačka slična je Ragdoll mački po tome što je pahuljasta, velika i voli se nositi u naručju svojeg vlasnika. Ragamuffin se nekada i smatrao pasminom Ragdoll, ali je 1994. priznata kao zasebna pasmina. Čak narastu do približno iste veličine, ali jedna od najvećih razlika između ove dvije velike pasmine jest ta što Ragamuffin dolazi u puno širem rasponu boja. Od jarke narančaste do snježnobijele i gotovo svih boja između, ovaj medvjedić među mačkama, kako joj tepaju, dolazi u raznim mogućim varijacijama.

Ragamuffin mačka Foto: Shutterstock

6. Sibirska mačka

Službeno poznata kao sibirska šumska mačka, ova stoljećima stara pasmina prirodno je evoluirala u današnjoj Rusiji i mogla bi biti blisko povezana s norveškom šumskom mačkom. Odrasla sibirska mačka doseže prosječnu visinu između 23 i 28 centimetara. Dlaka može biti srednje duga ili vrlo duga zbog čega se neke jedinke mogu činiti i većima nego što jesu. Sibirska mačka odlična je i za ljude alergične na dlaku jer je riječ o hipoalergenoj pasmini.

Sibirska mačka Foto: Shutterstock

7. Turska van mačka

Svilenkaste dlake i dominantne bijele boje, turska van mačka često se pogrešno smatra turskom angora mačkom. Međutim, to je posebna pasmina mačaka koja dolazi s Bliskog istoka, a ne iz određene regije Turske, odakle dolazi angora. Odrasla turska van mačka obično doseže visinu između 23 i 28 centimetara, a zbog toga što voli vodu naziva je se i plivajućom mačkom.

Turska van mačka Foto: Shutterstock

8. Chausie mačka

Ova pasmina mačaka naziva se i minijaturnom pumom, a lako je vidjeti zašto. Dostižući visinu između 35 i 46 centimetara, ova mačka prepoznatljiva je po velikim, zaobljenim ušima, kratkoj dlaci i dubokim prsima. Također su poznate kao energične i razigrane mačke koje razvijaju snažnu odanost prema članovima svoje ljudske obitelji. Vjeruje se da Chausie mačka dolazi od hibrida staroegipatskih domaćih mačaka i vrste divlje mačke iz džungle, a kao pasmina priznata je 1995. godine.

Chausie mačka Foto: Shutterstock

9. Kartuzijska mačka

Prava ljepotica bujne plavo-sive dlake i žutih očiju, kartuzijska mačka također privlači poglede zbog svoje veličine. Krase je i mišićava građa tijela te široko lice zbog čega se čini još većom. No ova maca je nježni div sa suženom njuškom zbog čega se može činiti kao da se smiješi. Riječ je o francuskoj pasmini s pedigreom, no legenda kaže da je kartuzijska mačka nastala kao divlja planinska mačka u današnjoj Siriji, a u Francusku su je donijeli križari.

Kartuzijska mačka Foto: Shutterstock

10. Britanska kratkodlaka mačka

Na prvi pogled britanska kratkodlaka mačka može se činiti kao britanska verzija američke kratkodlake mačke, ali to su dvije sasvim različite pasmine. Britanska kratkodlaka mačka poznata je po velikom, zaobljenom licu, gustom krznu i zdepastoj građi. Također je prepoznata kao jedna od većih maca na svijetu, prosječne visine između 30 i 45 centimetara. Britanska kratkodlaka mačka Smokey 2012. godine ušla je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao maca s najglasnijim predenjem na svijetu, koje iznosi impresivnih 67,7 decibela.

Britanska kratkodlaka mačka Foto: Unsplash

Ovo je 10 najljepših pasmina mačaka sive boje

Ovo je 10 najljepših pasmina mačaka na svijetu