Zbog terorističkih prijetnji otkazana su sva tri koncerta Taylor Swift koja su se trebala ovih dana održati u Beču, no razmjena narukvica prijateljstva mnogim je obožavateljima, tzv. swiftiejima, ublažila taj udarac.

Galerija

Štoviše, na Tik Toku je osvanuo video koji pokazuje kako malena djevojčica usred Beča razmjenjuje slavne narukvice prijateljstva s drugim djevojčicama, djevojkama i ženama, s osmijehom od uha do uha.

Video koji je natjerao suze na oči brojnim swiftiejima najbolje pokazuje veličinu fenomena Taylor Swift.

Dob njezinih obožavatelja zaista je od 9 do 99. Budući da su Taylorini spotovi šareni, vibrantni, a često se referiraju i na neke od najpoznatijih bajki koje smo i mi slušale kao male, nije čudo što su privlačni i malim i velikim djevojčicama. Upravo su zato brojne djevojčice zavoljele Taylorine pjesme, a kao šlag na torti pojavile su se i slavne narukvice.

Zašto se narukvice prijateljstva razmjenjuju na koncertima Taylor Swift?

Ako postoji nešto što je postalo sinonim za Taylor Swift i njezinu rasprodanu turneju Eras, onda su to narukvice prijateljstva.

Na mnoge načine viđene kao nostalgični trend iz prošlosti, narukvice prijateljstva vratile su se zahvaljujući upravo njoj. Taylorini obožavatelji izrađuju ih kod kuće i potom razmjenjuju s nepoznatim ljudima na njezinim koncertima.

Na internetu je moguće naći na tisuće videa o tome kako napraviti narukvice prijateljstva, a mnogi od njih novijeg su datuma, odnosno otkad su one postale sinonim za Taylorine koncerte. Nije neuobičajeno da se grupe prijatelja okupe prije koncerta kako bi zajedno izradile narukvice, a postoje čak i grupe na Facebooku posvećene razmjeni savjeta za izradu narukvica za koncerte i ideja za odjeću.

Neki izvori sugeriraju da se povijest narukvica prijateljstava može pratiti sve do domorodačkih zajednica Srednje i Južne Amerike. Macrame narukvice prijateljstva postale su pak uobičajene među hipijima 1970-ih, a 90-ih i ranih 2000-ih ponovno su doživjele uzlet. Mnogi od nas imali su ih i izrađivali kod kuće.

Bio je gotovo pa imperativ da vi i vaša najbolja prijateljica u osnovnoj, pa i srednjoj školi morate imati narukvice prijateljstva kako biste obilježile značaj svog odnosa, ali i kako biste drugima dale do znanja koliko ste si važne.

Narukvice prijateljstva u ulici Cornelius u Beču Foto: Afp

Toga se prisjetila i sama Taylor te ih spomenula u svojoj pjesmi You’re on Your Own, Kid s albuma Midnights.

Stihovi kažu:

So, make the friendship bracelets, take the moment and taste it. / Dakle, napravite narukvice prijateljstva, iskoristite trenutak i okusite ga.

Midnights je objavljen u listopadu 2022., a kada je turneja Eras, kronika cijele Swiftine glazbene karijere, najavljena samo nekoliko tjedana kasnije, neki su obožavatelji predložili da naprave narukvice prijateljstva koje će međusobno zamijeniti na nastupu. I tako je rođen svjetski trend koji se proširio poput požara.

Na koncertima ih razmjenjuju djevojčice, djevojke i žene, a tome su se trendu pridružila i neka od najvećih holivudskih imena poput Jennifer Garner, Blake Lively i brojnih drugih koji su viđeni na Taylorinim koncertima.

Narukvice prijateljstva Taylor Swift Foto: Profimedia

Kada je Taylor u sklopu svoje turneje posjetila Australiju, čak je došlo i do nestašice perlica od kojih se narukvice izrađuju u lokalnim trgovinama, uz liste čekanja, a to dovoljno govori o snazi ovog fenomena.

Narukvice nisu samo narukvice

Međutim, to nisu samo narukvice prijateljstva. Ono što one nude mnogim djevojčicama i mladim djevojkama mnogo je dublje.

Iako jedna prosječna 12-godišnja djevojčica ne može razumjeti istinsko značenje stihova Taylorinih pjesama, što je i dobro s obzirom na to da uglavnom govore o teškim ljubavnim razočaranjima, njezine joj pjesme i čitava fenomenologija oko njezina imena mogu pružiti nešto drugo – vjeruju u snagu ženskog prijateljstva i boljeg sutra, a narukvice su simbol upravo toga.

To je pokazao i nemili događaj u Beču kada je koncert otkazan zbog straha od terorističkog napada. Iako su sva tri koncerta otkazana, što je razočaralo i brojne Hrvatice jer nam Taylor nikada nije bila bliže, spomenuti video s Tik Toka s djevojčicom u glavnoj ulozi pokazuje da i u crnim trenutcima treba pokušavati pronaći tračak nade i vjere u bolje sutra, a žensko prijateljstvo u tome je od presudne važnosti.

Taylor je vratila trend iz djetinjstva.

Tek kada okusite neke od najtežih događaja u svome životu, spoznajete snagu ženskog prijateljstva koje se ne može usporediti ni s čim drugim. 

Djevojčica iz videa tog je dana dobila najljepši mogući poklon – s drugim malim i velikim djevojčicama stvorila je uspomene koje će joj trajati čitav život, uz fizički podsjetnik kojem se uvijek može vratiti kada se bude osjećala tužno ili beznadno.

Sjetit će se kako su upravo narukvice i društvo drugih žena spasile dan koji je u suprotnom svima mogao ostati u isključivo tužnom sjećanju.

Narukvica po narukvica i možda nam se opet vrati ono što današnjim generacijama djece toliko nedostaje – iskrena bliskost i briga za druge. Upravo je u tome najveća snaga fenomena Taylor Swift.

Taylor Swift je na Eras turneju krenula 17. ožujka 2023. godine Foto: Afp

U 21. stoljeću ovaj tip tvrdi da uspješna žena koja s 34 godine nema muža i djecu nije dobar uzor