Istraživači iz britanskog Institute of Food Research su objavili kako nekoliko obroka brokule tjedno smanjuje rizik obolijevanja od raka prostate.
Njihovo je istraživanje pokazalo kako kemijski spoj prisutan u brokuli utječe na aktivaciju gena nužnih za borbu protiv karcinoma te istovremeno "isključuje" gene čija aktivnost pogoduje razvoju tumora, objavio je znanstveni časopis PLoS One.
Riječ je o prvoj studiji tijekom koje su na ljudima praćeni biološki mehanizmi povezani s konzumacijom brokule.
Istraživači dodaju kako ovakav učinak vjerojatno imaju i druge slične vrste povrća koje sadrže ključni spoj izotiocijanat, primjerice kupus i cvjetača.
Brokula sadrži i spoj sulforafan koji se već pokazao snažnim oružjem u borbi protiv raka, upozoravaju znanstvenici.
Rezultati su pokazali i da je brokula nadjelotvornija kod ispitanika koji su imali gen nazvan GSTM1, inače prisutan kod polovice populacije.
Istraživači vjeruju da brokula ovakav učinak ima i na druge oblike karcinoma.
Procjenjuje se da je rak prostate drugi najsmrtonosniji oblik karcinoma kod muškaraca, odmah iz raka pluća.
Svake se godine u svijetu dijagnosticira 680000 slučajeva raka prostate, a 220000 muškaraca godišnje umre od te bolesti.