Neke tvrtke imaju dreskod kojeg se treba pridržavati, neke svojim zaposlenicima daju uniforme, dok je u većini izbor odjeće zapravo potpuno slobodan. No ima li ta sloboda ipak svoje granice?

Kada tek dođemo na novo radno mjesto, jedna od dilema koje se pojave je i kako bismo se trebali odijevati, posebno ako ne postoji određeni dreskod ili nemamo uniformu, već je odabir isključivo na nama.

Logično je onda pokušati se prilagoditi okolini i odijevati se otprilike slično kao i kolege koji nas okružuju, uz preinake koje odražavaju naš stil i ono u čemu se osjećamo dobro.

Sloboda odijevanja i činjenica da ono što nosimo ne bi trebalo utjecati na tuđi dojam o nama ipak ponekad ne drže vodu, a jedna je korisnica TikToka podijelila neugodno iskustvo s radnog mjesta na kojemu se često pojavljivala u haljinama.

U videu je pokazala svoju odjevnu kombinaciju – haljinu užeg kroja, kratkih rukava i duljine do koljena, te je otkrila da su je zvali iz ljudskih resursa i rekli da mora otići kući i odjenuti nešto prikladnije jer to što ima na sebi ometa druge i nije primjereno za posao.

 

 

Komentatori su je podržali i istaknuli da u tom slučaju ljudski resursi nikako nisu u pravu, mnogi su istaknuli da je taj postupak ponižavajući i da je riječ o haljini koja nipošto ne otkriva previše te da je potpuno primjerena za posao.

Postoji li odjeća koja je ipak problematična?

No jedna druga korisnica ipak nije podržana u jednakoj mjeri. Prikazala je svoj razgovor u ljudskim resursima, a zaposlenica joj je rekla da je razočarana jer je i danas tako odjevena, pogotovo zbog toga što je dobila pritužbe na njezino odijevanje, za koje joj je rekla da izgleda kao da očajnički traži pažnju.

 

 

Komentari su ipak poprilično na strani HR-a te je puno ljudi istaknulo da njezina haljina doista je prekratka. Uvijek sam tu za druge žene, ali moram ti reći da ja imam istu takvu haljinu i nosim je u klub, samo je jedna od opaski.

No nisu sporne samo haljine, čini se da i kratke hlače znaju biti problematične. Korisnica mytyreshia daily ovog je ljeta otkrila da su je izbacili s razgovora za posao zbog outfita iako je temperatura vani bila vrlo blizu 40 stupnjeva.

 

 

Granice poslovnog odijevanja svakako se pomiču i odmiču od nekadašnjih stereotipa i tako i treba biti. Međutim, žene se i dalje često osuđuje ako odjenu nešto, prema mišljenju drugih, previše kratko ili usko. U nekim je situacijama vrlo lako zaključiti da su prigovori neutemeljeni, dok neke ipak izazivaju puno veće rasprave i dileme.

13 haljina od 13 eura (naviše) koje ćemo ove jeseni nositi na posao i u izlaske

Totalna glupost? Kažu da žene nakon 40. godine ne bi trebale nositi ovu odjeću