Samozatajna holivudska glumica Greta Garbo bila je mnogo više od filmske dive, više od dame s kamelijama i Ane Karenjine, što su neke od njezinih najpoznatijih uloga. Prelijepa Greta bila je i trendseterica koja je postavila modne trendove koje nosimo i danas. Na današnji dan, na koji je filmska ikona rođena prije 115 godina u Švedskoj, prisjećamo se pet modnih komada koje je Garbo učinila popularnima među ženama diljem svijeta.

Galerija

Jedna od najvećih holivudskih diva svih vremena Greta Garbo privatno nije voljela glamurozan stil. Odijevala se jednostavno, praktično i androgeno, a najvažnije joj je bilo da se u odjeći osjeća udobno.

Gretin prijatelj, umjetnik Cecil Beaton opisao je njezin stil odijevanja kao miks nečega što bi nosio ulični bandit Robin Hood i netko iz drevne Grčke. Obožavala je nositi velike gusarske šešire, bluze i remenje koji su joj davali štih romantičnog ženskog viteza.

Greta Garbo popularizirala je dolčevitu, ali i još pet svevremenskih modnih komada koji nikad neće izaći iz mode. Iz trgovina smo probrali pet komada uz koje ćete kopirati Gretin stil, a pogledati ih možete u fotogaleriji.

1. Crne hlače širokih nogavica

Greta Garbo među prvim je ženama koja je odjenula hlače u javnosti. Voljela je vježbati i provoditi vrijeme u prirodi i smatrala je da su hlače idealan odjevni predmet za takve situacije.

Vjerojatno sam najzadovoljnija time što sam se borila za pravo žena da nose hlače. Za svaki dan i vrijeme provedeno u prirodi hlače mogu biti zdrava alternativa, rekla je Garbo.

2. Bluza s mašnom

Na hlače je kombinirala jednako udobne i jednostavne bluze, a cijelu kombinaciju podizala je mašna na bluzi svezana kod vrata.

Greta Garbo Foto: Profimedia

3. Baloner

Komad za čiju je popularnost Garbo možda i najviše zaslužna jest baloner. Za hladnijih mjeseci voljela ga je nositi preko pulovera. Obvezno je morao biti stisnut remenom i podignute kragne.

H&M, 69,99 eura (517 kuna) Foto: H&M


4. Cipele
oksfordice

Za štikle u ormaru Grete Garbo nije bilo mjesta. Ona je nosila cipele s ravnom petom, a najviše klasične, fine, pomalo konzervativne oksfordice.

Nema ničeg privlačnog u patničkom izrazu lica djevojke u cipelama koje joj nisu udobne, smatrala je Greta.

Ecco, 1299 kuna Foto: Ecco

5. Šešir

Garbo je nosila zanimljive šešire u filmovima i u stvarnom životu. Obožavala je velike piratske šešire, beretke, manje okrugle šešire... Pokrivalo za glavu za filmsku i modnu ikonu bio je apsolutni must have.

Greta Garbo Foto: Guliver/CoverImages