To što je Rumunjka Nadia Comăneci, najbolja gimnastičarka svih vremena i osvajačica pet zlatnih olimpijskih medalja, radila na sportskom terenu zaista je čudo. Ma, zapravo nije čudo, to je bio rezultat lavovoskog rada i truda, stopostotne predanosti, treninga i po osam sati dnevno, a naravno moralo je tu biti i talenta.

Galerija

Nadia Comăneci prva je u povijesti sporta osvojila savršenu desetku, na Ljetnim olimpijskim igrama u Montrealu 1976. kada joj je bilo samo 14 godina.

Nadijina izvedba na dvovisinskom razboju prva je u povijesti OI-ja ocijenjena maksimalnom ocjenom 10, a takav standard ponovila je u još šest vježbi. Na tim Olimpijskim igrama osvojila je ukupno pet medalja: tri zlata u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom natjecanju te broncu u vježbi na tlu. Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskoga zlata u povijesti.

Nadia Comaneci na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine - 1 Foto: AFP

Zanimljivo je da na semaforu nije bilo moguće prikazati savršenu desetku, jer jednostavno nije bio programiran da prikazuje taj "nemogući" rezultat pa je njezinih savršenih 10 izgledalo kao 1,00. Sportašicu je to, naravno, neugodno iznenadilo te je bila razočarana, no kada je shvatila da je riječ o pogrešci, slavlje je moglo početi.

Nadia je briljirala i četiri godine kasnije na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980., kada je osvojila zlato na gredi i tlu te još dva srebra, u ekipnom natjecanju i u višeboju.

Carl Lewis, Rafael Nadal, Nadia Comaneci i Serena Williams s olimpijskim plamenom u Parizu Foto: AFP

Comăneci u Parizu prati 12 dana gimnastike, a najavila je kako namjerava pratiti i plivanje i track and field. Od sportskih zvijezda na Olimpijskim igrama u Pariz posebne riječi hvale ima za trenutačno najbolju gimnastičarku na svijetu, 27-godišnju Amerikanku Simone Biles, osvajačicu najvećeg broja medalja u povijesti gimnastike – osam olimpijskih i trideset medalja sa svjetskih prvenstava. Toj kolekciji Biles je sada dodala još jednu zlatnu iz Pariza.

Svi su ovdje kako bi gledali Simone Biles kako se natječe. To je ono što ona čini za ovu generaciju. Svaka generacija treba nekoga da ih inspirira i ona je jedna od njih. Ona je negdje toliko visoko da je svi gledaju i govore: 'Da, pokušat ću to napraviti na svoj način, komentirala je Comăneci Simone Biles.

Nadia Comaneci i Simone Biles Foto: Profimedia

I Simone je u intervjuu za kanal Olympics na YouTubeu otkrila kako joj je Nadia Comăneci uzor te je izjavila:

Ostanete zadivljeni, želite replicirati istu tu stvar, ali to je jako teško i zato je ona jedina kojoj je to uspjelo.

Nadia Comăneci uspjela je od sporta napraviti umjetnost i u tome je njezina veličina. Ona je na sportskom terenu izgledala kao da se dobro zabavlja, a njezini plesni pokreti bili su vrlo živahni i energetični. Bila je perfomerica, ne samo gimnastičarka, i dok je letjela zrakom, izvodila je to s nevjerojatnom lakoćom.

Niti jedna gimnastičarka nije osvojila srce publike i javnosti kao Nadia te je čak dobila i svoju pjesmu, instrumental Nadia's Theme.

Nadia Comăneci ponos je rumunjskog naroda, ali i američkog jer je, nakon što je 1989. prebjegla iz Rumunjske u SAD, učinila puno za procvat američke ženske gimnastike.

Nadia Elena Comăneci rođena je 12. studenog 1961. u Oneștiju, gradiću u Karpatima, u povijesnoj rumunjskoj regiji zapadne Moldavije. Gimnastiku je počela trenirati sa šest godina u grupi poznatog trenera Béle Károlyija. S devet godina počela je sudjelovati na natjecanjima, a s deset je već nastupala na međunarodnim natjecanjima.

Nadia Comaneci na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine - 3 Foto: AFP

Prvi veći međunarodni uspjeh postigla je u 13. godini na Europskom prvenstvu 1975. godine, kada je pobijedila u višeboju i svim ostalim pojedinačnim disciplinama osim na tlu, gdje je bila druga. Te je godine već bila proglašena gimnastičarkom godine. Naslov europske prvakinje u višeboju osvojila je još dvaput, 1977. i 1979., postavljajući time još jedan rekord.

Mislim da se djeca ničega ne boje. Ja sam se puno penjala po drveću, išla bih na najviše drvo i svi oko mene bi govorili: 'Ne možeš ići tamo, možeš pasti', ali ja sam željela ići tamo jer mi je to bilo uzbudljivo. Kad sam prvi put ušla u gimnastičarsku dvoranu, pomislila sam kako je to mjesto na kojem mogu raditi stvari zbog kojih se osjećam dobro, kazala je Nadia u intervjuu za kanal Olympics.

Nadia Comaneci najbolja je gimnastičarka u povijesti Foto: AFP

Za vrijeme ekshibicijske turneje po SAD-u 1981. njezini treneri, bračni par Bella i Carta Caroli, prebjegli su u SAD i ondje tražili azil te se Nadia sama morala vratiti u Rumunjsku. Po povratku u domovinu stavljena je pod prismotru tadašnjeg Ceauşescuova režima zbog bojazni da bi i ona mogla prebjeći. Zabranjena su joj putovanja izvan zemlje, te se posvetila odgajanju i treniranju rumunjskih gimnastičarki.

Nadia je otkrila kako je gotovo cijelo razdoblje svogs odraslog života koje je provela u Rumunjskoj provela u strahu.

Čak je bila prisiljena biti u ljubavnoj vezi s Nicuom Ceaușescuom, sinom rumunjskog diktatora Nicolaea Ceaușescua. Diktatorov sin 1987. godine doznao je za Nadijinu vezi s američkim glumcem Stefanom Bianchijem i da je trudna s njim te je glumcu poslao tajnu službu. Stefanu su zaprijetili da zaboravi Nadiju ili će ga ubiti. Dan nakon tog događaja Nadia je izgubila dijete i pokušala počiniti samoubojstvo.

Čak i danas, kada se sjetim tih događaja, uči mi se napune suzama. Nikome nisam govorila što mi se događalo. Znali su samo moj brat i njegova žena, koji su me kriomice doveli na mađarsku granicu. Bojala sam se da će moja majka umrijeti od tuge kada dozna da sam pobjegla, ali nisam više mogla živjeti u toj zemlji, prisjetila se sportašica koja je 1989., nekoliko tjedana prije revolucije i svrgavanja diktatorskog režima, uspjela pobjeći u SAD u potrazi za boljim životom, ali počeci nisu bili obećavajući.

Nadia Comaneci sa suprugom Bartom Connerom 1999. godine Foto: AFP

Ondje ju je kao taokinju držao Constantin Panait, koji joj je omogućio da za pet tisuća dolara pobjegne iz Rumunjske te preko Mađarske i Austrije stigne u Sjedinjene Države. Panait je shvatio da na najboljoj gimnastičarki svih vremena može dobro zaraditi te je naplaćivao sve intervjue i gostovanja u TV i radijskim emisijama. Procjenjuje se da je Constantin tako zaradio čak 200.000 dolara, od čega Nadia nije dobila niti jedan dolar.

Uz pomoć prijatelja godinu dana kasnije uspjela se riješiti Panaita i preseliti se u Montreal u Kanadu. Ali ni ondje život nije bio med i mlijeko te je zarađivala reklamirajući sprave za gimnastiku i aerobik, a nerijetko i donje rublje.

Krenulo joj je nabolje kada se 1991. vratila u Oklahoma City kako bi pomogla američkom gimnastičaru i olimpijskom pobjedniku Bartu Conneru u njegovoj školi za mlade gimnastičare. Nadia i Bart zaručili su se 1994. te vjenčali dvije godine kasnije u blizini Bukurešta. To je bio Nadijin prvi posjet Rumunjskoj nakon pada diktatora Nicolaea Ceaușescua.

Nadia Comaneci sa suprugom Bartom Connerom i njihovim sinom Dylanom 2019. godine Foto: Profimedia

Za vrijeme vjenčanja na ulicama je bilo čak 10.000 ljudi. Ljudi taj dan nisu išli na posao i za mene je to bio emotivan trenutak jer sam tada vidjela koliko je ljudima stalo do mene, prisjetila se heroina rumunjskog naroda. Zanimljivo je da je Comăneci željela da kum na vjenčanju bude tadašnji predsjednik Rumunjske Ion Iliescu, ali je zbog svoje pozicije morao odbiti taj poziv. Na vjenčanje su bili pozvani i Arnold Schwarzenegger, Hillary Clinton i Robert De Niro.

Nadijin i Bartov sin Dylan rođen je 2006. godine, a Nadia ima dvojno državljanstvo, rumunjsko i američko, dok je Bart iz ljubavi prema supruzi promijenio vjeru i postao kršćanin. Nadia Comăneci i njezin suprug Bart Conner i dalje redovito sudjeluju u show-natjecanjima te doniraju novac u dobrotvorne svrhe.

U čast najvećoj gimnastičari svih vremena jedan element na dvovisinskom razboju dobio je njezino ime, comaneci. Taj je element i danas, zbog težine izvedbe, rezerviran samo za najkvalitetnije gimnastičarke.

Nadia Comaneci na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine - 2 Foto: AFP

Najbolja izdanja zlatne judašice Barbare Matić koja pršte elegancijom i ženstvenošću

Donna Vekić izvan terena: 12 modnih izdanja najbolje hrvatske tenisačice koja su baš top