Tikvica, špek, krem sir i vrhnje za kuhanje – ovo slasno jelo koje brzo nestaje s tanjura zadovoljit će i najzahtjevnije nepce.
Najbolji ljetni recepti su oni koji su jednostavni i koji ne ostavljaju osjećaj težine u želucu, posebice kada živa na termometru skoči u nevjerojatne visine, pa nam se o kuhanju baš i ne razmišlja previše. Tako smo se ovog puta odlučili napraviti jedan pravi lagani ručak od 30-ak kuna s neizostavnom ljetnom namirnicom – tikvicom.
Ovu laganu namirnicu koja se često nalazi u svačijoj paleti recepata odlučili smo napraviti u obliku rolica sa špekom i svježim krem sirom. Umjesto svježeg krem sira možete se odlučiti i za varijantu s polutvrdim sirom poput Vindijina trapista, tilzita ili gaude. Ovaj slasni recept koji se spravlja gotovo sam od sebe možemo napraviti i u kalupima za muffine i poslužiti ih gostima kao zalogajčiće.
Kruna ovog recepta pravi je kulinarski klasik – 'z bregov vrhnje za kuhanje koje dolazi u novom dizajnu s usavršenom recepturom. Zahvaljujući homogenosti i ujednačenosti u teksturi i boji, idealno je za pripremu i najzahtjevnijih umaka. Blago svježeg i punog mliječnog okusa, 'z bregov vrhnje za kuhanje jelu će pružiti prekrasnu kremoznost, pa će svaki zalogaj biti sočnog i punog okusa.
Sastojci:
- 3 tikvice
- 20 dag tanko narezanog špeka
- 200 g Vivis krem sira
- 500 ml Vindija 'z bregov vrhnja za kuhanje
- 3 jaja
- maslac
- sol i papar
Priprema:
1. Dobro operite tikvice i narežite ih horizontalno na tanke ploške. Ako u svojoj kuhinji imate gulilicu, poslužite se njome jer će ona napraviti najtanje ploške. Nemojte bacati one koje su se potrgale jer ih se lako može zarolati s drugom ploškom, kao niti one deblje jer će se s vremenom opustiti i lako moći savinuti. Svaku trakicu treba dobro posoliti i ostaviti ih pola sata da puste vodu.
2. Tikvice treba dobro osušiti krpom, a potom ih slagati po dvije ili više trakica za jednu rolicu, pri čemu polovica jedne ploške treba prelaziti preko polovice druge.
3. Prije rolanja tikvicu namažite Vivis svježim krem sirom te dodajte špek. Zarolajte tikvice i slažite ih gusto u posudu za pečenje prethodno namazanu maslacem kako se ne bi raspale. Ako se rolice teško održavaju savijenima, pomozite si čačkalicama.
4. U posudi sa strane stavite jaja, 'z bregov vrhnje za kuhanje, sol i papar. Razradite smjesu i prelijte je preko rolica.
5. Rolane tikvice pecite u pećnici 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
6. Male rolice poslužite uz rajčicu i prepečeni kruh, a možete naribati i malo tvrdog sira za još ukusniji ručak.
Dobar tek!
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vindija po najvišim profesionalnim standardima.