Tikvica, špek, krem sir i vrhnje za kuhanje – ovo slasno jelo koje brzo nestaje s tanjura zadovoljit će i najzahtjevnije nepce.

Galerija

Najbolji ljetni recepti su oni koji su jednostavni i koji ne ostavljaju osjećaj težine u želucu, posebice kada živa na termometru skoči u nevjerojatne visine, pa nam se o kuhanju baš i ne razmišlja previše. Tako smo se ovog puta odlučili napraviti jedan pravi lagani ručak od 30-ak kuna s neizostavnom ljetnom namirnicom – tikvicom.

Ovu laganu namirnicu koja se često nalazi u svačijoj paleti recepata odlučili smo napraviti u obliku rolica sa špekom i svježim krem sirom. Umjesto svježeg krem sira možete se odlučiti i za varijantu s polutvrdim sirom poput Vindijina trapista, tilzita ili gaude. Ovaj slasni recept koji se spravlja gotovo sam od sebe možemo napraviti i u kalupima za muffine i poslužiti ih gostima kao zalogajčiće.

Kruna ovog recepta pravi je kulinarski klasik – 'z bregov vrhnje za kuhanje koje dolazi u novom dizajnu s usavršenom recepturom. Zahvaljujući homogenosti i ujednačenosti u teksturi i boji, idealno je za pripremu i najzahtjevnijih umaka. Blago svježeg i punog mliječnog okusa, 'z bregov vrhnje za kuhanje jelu će pružiti prekrasnu kremoznost, pa će svaki zalogaj biti sočnog i punog okusa.

Rolane tikvice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Sastojci:

Narežite tikvice na tanke trakice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Priprema:

1. Dobro operite tikvice i narežite ih horizontalno na tanke ploške. Ako u svojoj kuhinji imate gulilicu, poslužite se njome jer će ona napraviti najtanje ploške. Nemojte bacati one koje su se potrgale jer ih se lako može zarolati s drugom ploškom, kao niti one deblje jer će se s vremenom opustiti i lako moći savinuti. Svaku trakicu treba dobro posoliti i ostaviti ih pola sata da puste vodu.

Rolane tikvice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

2. Tikvice treba dobro osušiti krpom, a potom ih slagati po dvije ili više trakica za jednu rolicu, pri čemu polovica jedne ploške treba prelaziti preko polovice druge.
Rolane tikvice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

3. Prije rolanja tikvicu namažite Vivis svježim krem sirom te dodajte špek. Zarolajte tikvice i slažite ih gusto u posudu za pečenje prethodno namazanu maslacem kako se ne bi raspale. Ako se rolice teško održavaju savijenima, pomozite si čačkalicama.
Rolane tikvice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

4. U posudi sa strane stavite jaja, 'z bregov vrhnje za kuhanje, sol i papar. Razradite smjesu i prelijte je preko rolica.
Rolane tikvice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

5. Rolane tikvice pecite u pećnici 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Rolane tikvice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

6. Male rolice poslužite uz rajčicu i prepečeni kruh, a možete naribati i malo tvrdog sira za još ukusniji ručak.

Dobar tek!

 

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vindija po najvišim profesionalnim standardima.