Martina Kardum živi u zagrebačkoj Dubravi u stanu koji se nalazi u obiteljskoj kući njezinih roditelja i ondje je uredila, kako kaže, svoj mali raj. Martinin dom odiše toplinom, šarmom i domaćim ugođajem, a pri uređenju uvelike su joj pomogle njezine dvije kćeri, od kojih jedna živi u Kopenhagenu.

Galerija

Možda nije nešto što ste očekivali, ali ja ga obožavam. Volim kada dom odiše toplinom i veliki sam pobornik detalja koji čine dom jedinstvenim, istaknula je Martina Kardum kada nam je predstavila svoj stan. Pri uređenju miješala je shabby chic stil koji voli jer je obiteljska kuća u Dalmaciji cijela uređena u shabby chicu, za što je uvelike zaslužna Martinina mama, koja je zajedno s Martinom uređivala namještaj koji su nalazile po starim tavanima, zatim boho stil i malo ladanjskog duha, ali sve u svemu gledala je da bude uređeno s dušom.

Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno šarma i duše - 9 Foto: Privatne fotografije

Stan ima 80 kvadrata, a čine ga kuhinja, dnevni boravak, kćerina soba, Martinina spavaća soba, toalet i kupaonica te veranda ili predsoblje. Iz kuhinje se izlazi na veliku terasu koja ima 35 kvadrata.

Neki detalji imaju posebno mjesto u Martininu srcu, recimo drvene lojtrice u kuhinji uzete s kreveta na kat njezinih kćeri, prvog kreveta koji su dobile prije neke 22 godine. Vješalica u kuhinji je s ormara koji je stariji od 50 godina, a podnu lampu iz dnevnoga boravka naslijedila je od svoje bake, koja ju je kupila sedamdesetih godina. Za slike koje krase zidove kaže da su najvažniji dio njezina doma i predstavljaju joj predivne uspomene.

Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno šarma i duše - 25 Foto: Privatne fotografije

Kada je uređivala dnevni boravak, Martinina najveća želja bila je biblioteka jer imaju jako puno knjiga i njezine su kćeri velike ljubiteljice čitanja i kupovine brda i brda svih novih naslova Johna Greena, Sally Rooney, Coco Mallors, Suzanne Collins, dok je Martina ljubiteljica Johna Ronalda Reuela Tolkiena i bajke za odrasle autorice E. L. James, kako Martina duhovito naziva trilogiju "50 nijansi sive".

Neke knjige drži u vrlo zgodnom staklenom ormariću, koji je ustvari staklenik za biljke, ali nova namjena baš mu dobro pristaje.

Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno šarma i duše - 10 Foto: Privatne fotografije

Što se tiče crveno-žutih pločica u kuhinji, željela sam da baš kuhinja bude duša našega stana. Kada sam krenula u uređivanje, gledala sam da tople boje dominiraju i da kuhinja bude kao ona u talijanskoj provinciji neke stare bake koja svojim kulinarskim umijećima oduševljava svoje unuke (ja svoje jednoga dana sigurno hoću), govori Martina Kardum, koja radi kao asistent u nastavi i jako voli svoj posao.

U uređenju interijera ljubiteljica je retro i vintage stila, a što se tiče odijevanja, dodaje, preferira sportsku eleganciju.

Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno šarma i duše - 1 Foto: Privatne fotografije

Obožavam tenisice i nikad ih nije previše, isto je s torbama i kožnim jaknama, ali opet, kada stigne ljeto, bacam se u boho aplikaciju i samo duge haljine dolaze u obzir. Kako radim u školi s klincima, preferiram sportski look, kaže Martina, kojoj je njezina obitelj bila od velike pomoći pri uređenju doma.

Jako su veliki kritičari, ponekad usvojim kritiku, a ponekad je ignoriram. Prijatelji su kod mene uvijek dobrodošli i svi su najsretniji kada smo u kuhinji. Kao što rekoh, kuhinja je duša moga doma, valjda zato što stalno nakuhavam, sa smiješkom dodaje Martina Kardum iz Zagreba.

Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno šarma i duše - 26 Foto: Privatne fotografije

Famozan stan u Kaštel Kambelovcu za koji mnogi pogrešno misle da ga je uređivao dizajner, a ne domaćica i mama dvoje djece

Pogledajte ovo rješenje! Milica je u stanu od 34 kvadrata osmislila baš poseban prostor za spavanje