Na gotovo svim listama najtraženijih hrvatskih slastica nalazi se Bajadera. Kroz godine njezino pakiranje mijenjalo je mnoga ruha, ali njezin fantastičan okus kojeg obožavamo, nije se nikada mijenjao.
Kombinacija kremastog nugata od lješnjaka i badema te najfinijeg kakaa stvorila je čarobnu poslasticu koja se topi u ustima. No, posebnost Bajadere nije samo u okusu već i u njezinoj intrigantnoj povijesti.
Naziv bajadera potječe od orijentalnih dvorske plesačice iz istoimenog baleta. Naziv 'bajadera' ranije se vezao uz žene koje su izvodile indijske obredne plesove, a ova virtuozna plesačica inspirirala je i legendarnog Mariusa Petipa da 1877. godine za sanktpeterburško Marijinsko kazalište na glazbu Ludwiga Minkusa kreira jedan od najzahtjevnijih baleta klasičnog repertoara. Balet "Bajadera'' stvara savršenu paralelu s elegancijom i profinjenošću ove slatke poslastice.
Svaka je Bajadera poput malog umjetničkog djela u kojem slojevi raskošnog nugata odaju pažljivo balansirani spoj okusa koji osvaja sva osjetila.
Bajadera se prvotno ručno izrađivala i pakirala u luksuzne bombonijere zajedno s ostalim desertima od nougata, ali se zbog svoje posebnosti 1954. izdvojila i postavila samostalno na tržište. Egzotičan, drugačiji i lako pamtljiv naziv osmislio je Krašev kreativni tim pedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas Bajadera je u ovom dijelu Europe postala toliko poznata i raširena da je ljubitelji slatkog mogu prepoznati i bez prepoznatljivog omota.
Modernizacija proizvodnje odvijala se polaganim tempom kako se ne bi ugrozio autohtoni okus Bajadere. Fina, topiva struktura svijetlog sloja Bajadere rezultat je jedinstvene, zaštićene recepture po kojoj se bademi i lješnjaci obrađuju sa šećerom na poseban način do se u tamni dio dodaje još i čokoladna masa i tako se dobiva neodoljiva prugasta slastica. Njezin čaroban okus svi smo mnogo puta probali rekreirati kod kuće, no prilično bezuspješno jer je receptura ove kraljice Kraša dobro čuvana tajna.
Danas je Bajadera najpoznatija hrvatska pralina stoga ne čudi da je prvi proizvod u Hrvatskoj koji je dobio oznaku Izvorno Hrvatsko još 1997. g. zbog svoje originalnosti i vrhunske kvalitete Vrijeme je da se čuvamo čuvanja i ne čekamo neki poseban trenutak već iskoristimo baš svaki dan da se počastimo svojom najdražom pralinom.
Kroz godine njezino pakiranje mijenjalo je mnoga ruha, ali njezin fantastičan okus kojeg obožavamo, nije se nikada mijenjao. Ove godine slavi velikih 70 godina postojanja unutar kojih je svojim fantastičnim okusom uveseljavala brojne generacije.
Kada je ugledala svjetlo dana pedesetih, Bajadera je bila istog pravokutnog oblika i prvo omotana u zlatni pa u krem papirić s crvenim natpisom i malim simbolom ruže. Nakon toga crvena boja se zadržala na imenu Bajadera u danas prepoznatljivom fontu. Fotografija ruže tada je bila prisutna na kutiji, a na omotu su se pojavile boje, krem, smeđa i zlatna koje i danas čine prepoznatljivost ove bombonjere.
Od tada je kutija ove bombonjere imala smeđe i krem zrake koje su godinama mijenjale nijanse, a font je s godinama izgubio crvenu boju i postao otmjeno zlatan. Danas Bajaderu možemo pronaći u modernom ruhu, ali i dalje s elementima s kojima je zadržala prepoznatljivost kroz njezinih 70 godina, krem i smeđim prugama.
Ukupno {{TotalVotes}}
Ne dopustite užitku da čeka. Pripremite se na slasni zalogaj čistog, kremastog užitka. Otkrijte slojeve raskošnog nugata od lješnjaka i badema, najfinijeg kakaa, i pustite Bajaderu da vas očara. Neka vaše srce bude ispunjeno ljubavlju, a nepce neodgodivo dobrim slatkim okusima.
Bajadera nudi savršenu priliku da se počastimo nečim posebnim. A od nedavno možete uživati i u Bajadera namazu. Koristite ga kao dodatak slasticama, njime punite muffine, krafne ili ga dodajte kremama za torte. No, najslađi je kada se nakon napornog dana želite opustiti i izdvojiti trenutak za za sebe i ne dozvoliti užitku da čeka.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Kraš po najvišim profesionalnim standardima.