Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ove godine po prvi put bilježimo ga kao državni praznik. No važnije od toga je li riječ o službenom prazniku ili ne, jest s hrvatskom poviješću upoznati i naše osnovnoškolce, kao i svime što je proizašlo od događaja tog kobnog 18. studenoga.

Ovih dana, kada se sva hrvatska srca ujedinjuju u jedno veliko srce, gotovo da nema djelatnosti koja barem na neki način neće obilježiti ovaj nadnevak. U odgojno-obrazovnim ustanovama to je redovita praksa, koja svake godine iznjedri najiskrenije simbole suosjećanja.

No ove je godine učiteljica Renata Glavica odlučila krenuti korak dalje i u jedinstveni projekt naziva Tražimo riječi za Vukovar ujediniti škole diljem Hrvatske

Budući da je u školski kurikul inkorporirano Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, uz malo promišljanja, nije mi teško bilo dobiti inspiraciju za pokretanje jedne lijepe, tople i ljudske priče koja će mnoge kolege učitelje i odgajatelje ujediniti, a mnogobrojne učenike poučiti kako postati osoba suosjećajna prema čovjeku pored sebe, kako razvijati toleranciju za mir, prepoznavati važnost odgovornosti pojedinca u društvu, razvijati nacionalni i kulturni identitet te strategije rješavanja sukoba kao građanin u Republici Hrvatskoj, pojašnjava nam.

Djelovat ćemo kao jedno srce za Vukovar, kaže učiteljica.

Iako je riječ o školi daleko od samog Vukovara, OŠ Koprivnički Ivanec smještenoj u Koprivničko-križevačkoj županiji, to nimalo ne umanjuje značaj ovog hvale vrijednog projekta. Štoviše, samo još više naglašava potrebu ujedinjenja svih stanovnika države, neovisno o porijeklu i geografskom obilježju, i to od dana njihova djetinjstva.

O čemu je točno riječ?

Osnovna škola Koprivnički Ivanec kao jedna od škola kojima je dodijeljena titula eTwinning škole, koja kao jednu od uloga i obveza podrazumijeva i promoviranje eTwinning platforme, predvodit će i koordinirati aktivnosti kojima će se škole odazvati u ovaj projekt. Aktivnosti će obuhvaćati literarne, likovne, glazbene, glumačke, novinarske i video ostvaraje učenika i njihovih mentora.

Partneri će se uključiti prezentacijama aktivnosti vezanih uz temu projekta, koje će sa svojim učenicima provoditi u školama. Uključivanje učenika zamišljeno je prema interesima učenika, planiranim sadržajima koje učitelji imaju u svojim nastavnim predmetima, pojašnjava nam učiteljica Glavica.

Aktivnosti će biti predvođene začetnicom projekta i OŠ Koprivnički Ivanec, a u suradništvu sa zainteresiranim školama diljem Hrvatske provodit će se od 16. do 30. studenog 2020. putem platforme eTwinning, zajednice škola u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, osobito popularne zadnjih mjeseci u kojima je online umrežavanje, i poučavanje postalo „novo normalo“.

Kako nam kaže začetnica projekta, jedan od završnih rezultata će biti javno dostupan putem Twinspace projekta, videouradak koji će obuhvaćati materijale svih sudionika i tako tvoriti bogatu raznovrsnu galeriju za podsjetnik na ovaj zajednički projekt, te poslužiti i kao riznica ideja za nove projekte na iste ili slične teme, ali i kao veliki podsjetnik na to da na djeci uistinu svijet ostaje.

Ovaj će projekt učenici pokazati kako razvijati toleranciju za mir, prepoznavati važnost odgovornosti pojedinca u društvu, razvijati nacionalni i kulturni identitet te strategije rješavanja sukoba.

Sigurna sam da će nam ovo biti svima, dostojanstveno, ugodno, i lijepo druženje tijekom projekta u kojem ćemo mnogi iz svih krajeva naše domovine, ali i izvan nje, djelovati kao jedno srce za Vukovar, zaključuje učiteljica Renata Glavica.