Salate najčešće doživljavamo kao prilog jelima, ali one s raznim vrstama povrća, žitaricama poput ječma ili prosa te dodatkom mesa ili ribe mogu biti ukusan samostalni obrok.
Sjajan su odabir za ručak i večeru. Međutim, mnogi ih izbjegavaju jesti kao zaseban obrok jer smatraju da nisu dovoljno zasitne. To je samo zabluda jer će salata s namirnicama velike nutritivne vrijednosti napuniti želudac i zalihe energije bolje od klasičnog obroka u kojem prevladavaju teške i masne namirnice.
Ako pak tradicionalni dresing na bazi ulja, soka od limuna i octa zamijenite „jačom“ varijantom dodatka salati, ona će uistinu biti zasitan obrok koji će zadovoljiti sve vaše prehrambene potrebe. U nastavku pročitajte koje su to tri zamjene za dresing najbolje prema mišljenju nutricionista.
1. HUMUS
Ovaj kremasti namaz jedno je od mnogima najdražih jela pristiglih iz bliskoistočne kuhinje. Prema originalnom receptu, humus se radi od slanutka, tahinija, limuna, maslinova ulja, češnjaka, soli i papra. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje redovito konzumiraju slanutak ili humus imaju veći unos nutrijenata ključnih za zdravlje. To uključuje vlakna, folate, magnezij, kalij, željezo te vitamine A, E i C, piše magazin Health.
2. GUACAMOLE
Ako do sada nikada niste probali namazom od avokada zamijeniti klasičan dresing za salatu, pravo je vrijeme da se upustite u taj mali kulinarski eksperiment. Avokado, luk, korijander, sok od limete, čili i sol sastojci su od kojih se tradicionalno izrađuje taj namaz podrijetlom iz latinoameričke kuhinje. Poznato je da avokado, zahvaljujući dobrim masnoćama, antioksidantima te 20-ak vitamina i minerala koje sadrži, znatno smanjuje osjećaj gladi, tj. produljuje osjećaj sitosti.
3. TAHINI
Neizostavan je dodatak humusa tahini, ali on može poslužiti i kao samostalan „dresing“ za salatu. Taj ukusni namaz od sezama često se u restoranima bliskoistočne kuhinje poslužuje uz falafel. Zbog kremaste teksture pogodan je kao zamjena za dresing, a ako ga želite još malo razrijediti, možete to učiniti uz dodatak 2-3 žlice soka od limuna.