Problemi s tenom mogu se javiti u bilo kojoj dobi i ne moraju biti isključivo u obliku prištića. Natečenost, podočnjaci, sivkasti ten nepravilnosti su na koži koje ponekad niti najskuplja kremica ne može riješiti jer problem dolazi iz tijela, točnije iz onih namirnica kojima ga hranimo, a koje uništavaju dobar ten
1. Sol
Budite li se s osjećajem natečenosti oko očiju, obratite pažnju što ste točno konzumirali dan prije. Hrana koja sadržava previše soli izaziva zadržavanje vode u tijelu što dovodi do oteklina.
>>Znate li što istiskanje prištića čini vašoj koži?
Budući da je koža oko očiju tanka, to područje se lako nadima, a ovi loši učinci soli povezani su s godinama i najčešće se pojavljuju u srednjoj dobi.
>>Loše navike koje uništavaju kožu lica
2. Mlijeko
Obrano mlijeko i akne u uskoj su vezi, jer viši iznos bioraspoloživih hormona koji se nalaze u mlijeku ne mogu biti apsorbirani u mast što dovodi do pretjeranog lučenja žlijezda koje proizvode masne izlučevine. Osim toga kod nekih osoba mlijeko može potaknuti neželjeno crvenilo na licu.
>>Dijetalni 'face lifting' napitak od samo 3 sastojka
3. Špinat
Određeno lisnato povrće poput špinata prirodni je izvor visokih količina joda, a prehrana s previše ovog elementa može dovesti do akni.
Stoga ako ste inače skloni upalnim procesima konzumiranje navedenih namirnica svedite na minimum.
Na ten nepovoljno utječe špinat koji je prirodni izvor količina joda, a prehrana s previše ovog elementa uzrokuje akne
4. Rafinirani ugljikohidrati
Zalogajčiće poput bijelog kruha, tjestenine i kolača najbolje je izbjegavati jer ove namirnice imaju visok glikemijski indeks koji izaziva brz i veliki porast razine glukoze u krvi čiji višak se ne apsorbira nego uskladištuje kao mast.
Višak masti dalje utječe na lučenje žlijezda koje uzrokuju pojavu prištića na licu te osim njih uzrokuje i sivilo na licu.
5. Šećer
Prekomjerno unošenje šećera u organizam ne šteti samo liniji, nego i koži jer njegovim konzumiranjem se događaju kemijske reakcije koje dovode do gubitka elasticiteta u koži što dovodi do pojave bora.
Dokazano je naime kako se molekule šećera lijepe na kolagen i molekule elasticiteta u koži što ih čini tvrđima, slabijima i manje otpornima na štetne utjecaje.