Đorđe Balašević rodio se 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Iako je kao dječak sanjao o karijeri nogometaša, a njegovi roditelji Veronika i Jovan željeli su da bude profesor geografije, na veliku radost njegovih brojnih obožavatelja ipak se u konačnici odlučio za glazbu.

Galerija

Smatrali su ga čudom od djeteta. Počeo je čitati kao petogodišnjak, a u osnovnoj školi pisao je prekrasne pjesme. Lakoća kojom je formulirao misli i događanja iz svakodnevnog života te ih pretočio u pamtljive stihove itekako mu je pomogla u daljnjoj karijeri.

Bio je dio glazbenih sastava "Žetva" i "Rani mraz", a od osamdesetih godina prošlog stoljeća krenuo je u samostalnu karijeru i ona traje već više od četiri desetljeća. Postao je popularan zahvaljujućim pamtljivim baladama i šansonoma koje progovaraju o prvim ljubavima, prijateljima i obitelji, ali i društvu te politici

Stihovi Đorđe Balaševića - 1
Svirajte mi jesen stiže (Foto: Zadovoljna.hr)

Većina njegovih štovatelja slaže se da se uspjeh Đoletovih pjesama skriva upravo u iskrenim tekstovima prepunima emocije s kojima su mnogi mogu poistovjetiti.

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević (Foto: Zadovoljna.hr)

Od emotivnih pjesama Đorđu Balaševiću važnija je samo obitelj. Ponosni je otac Jovane,  Jelene i sina Aleksa. Poznata je priča kako novosadski kantautor nikad nije prihvaćao gaže tijekom ljetnih i zimskih praznika jer je želio provoditi vrijeme sa svojom djecom kad su odrastali.

Đorđe Balašević preminuo je 19. veljače 2021. godine u Novom Sadu.

Sretno putuj, naš Panonski mornaru!