Naša novogodišnja odluka za 2023.: živjeti sretnije! U skladu s godinom pobrojali smo 23 stvari koje život čini sretnijim.

 

1. Sklopite novo prijateljstvo

Sjećate li se kako je bilo jednostavno sklapati poznanstva i prijateljstva kad ste bili dijete? Što smo stariji to nam je teže steći novog prijatelja.

2. Okružite se dobronamjernim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se ljudima koje imaju dobru energiju i koji vam žel dobro. Izbacite iz svojeg života toksične pojedince koji crpe svu energiju. To zna biti teško, ali se isplati.

3. Napravite sretnu playlistu

Glazba je usko povezana s našim raspoloženjem. I dok nas neke melodije čine melankoličnima, druge nas tjeraju na smijeh, ples i dobru zabavu. Napravite playlistu s omiljenim pjesmama bržeg ritma koje nas čine sretnijima.


4. Poklonite si cvijeće

Ne čekajte da vam netko pokloni cvijet da biste uživali u ovom mirisnom zadovoljstvu. Kupite si sami buket sezonskog cvijeća, ili ga posadite u svojem vrtu. Zaslužili ste.

5. "Požutite"

Žuta boja je boja optimizma, energije i sreće. Nedostaje li vam ovih stvari u životu okružite se žutim detaljima. Odjenite neki komad žute boje poput upečatljive haljine, nabavite žutu šalicu za kavu ili kupite žuti prekrivač pa ga prebacite preko kauča.

6. Isključite se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se isključiti od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računalo i posvetite se samo sebi i svojoj obitelji. Zaigrajte neku društvenu igru na ploči i prepustite se smijehu.

7. Hodajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretni duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

8. Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija, ili zgodan Instagram profil. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

9. Jedite zdravo, ali...

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki grešni zalogaji koji život čine zabavnijima.

10. Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave "kako sam to mogla tako napraviti", radije si recite "Pametna sam, shvatit ću kako se to radi".

11. Izađite u prirodu

Svjež zrak čini čuda za ljudsko tijelo. Izađite u prirodu i “resetirajte” tijelo i misli od nakupljenog stresa. Stručnjaci preporučuju šetnje po dnevnom svjetlu jer ono stimulira kemikalije u mozgu koje potiču dobro raspoloženje.

12. Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji. Pročitajte i 7 razloga zbog kojih je pomaganje drugima dobro za vas.

13. Grlite se

Stručnjaci su zaključili da je 12 zagrljaja dnevno potrebno za sreću. Iako zvuči čudno, to ima smisla ako je poznato da grljenje snižava krvni tlak, kao i razine hormona stresa kortizola, dok potiče lučenje oksitocina – hormona sreće.

14. Otputujte negdje

Bez obzira planirate li jednodnevni izlet u Hrvatskoj ili višednevno putovanje u stranu zemlju, ono će obogatiti vaš život. Putovanja nas izlažu novim informacijama, ljudima, kulturama i običajima, te život čini uzbudljivijima.

15. Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite tjedni podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite si par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – netko tko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.

16. Svaki mjesec pročitajte knjigu

Čitanje nas oplemenjuje, ali mnogi teško pronalaze vremena za ovu aktivnosti. Međutim, čak i oni s najviše obveza mogu mjesečno pročitati jednu knjigu. Pronađite svoje favorite i svaki mjesec upustite se u novu književnu avanturu.

17. Uredite svoj kutak za opuštanje

Za to vam ne treba puno prostora. Jedna mala fotelja, omiljen dekica i minijaturni pomoćni stolić za šalicu kave ili čašu vina bit će dovoljni za vašu oazu mira.

18. Dijelite komplimente

Ponekad zaboravljamo u kojoj mjeri nas može usrećiti tuđa sreća. Uljepšajte nekom dan s komplimentom i promatrajte kako se na zabrinutim ili tužnim licima pojavljuju osmijesi.

19. Počastite se

Sreća se ne kupuje novcem, ali itekako se isplati potrošiti na mala životna zadovoljstva koja nas naposljetku zapravo obogaćuju. Počastite se knjigom koju već dugo želite, kupite kartu za koncert omiljenog benda ili povedite prijateljicu na hvaljenu predstavu koju još niste pogledali.

20. Riješite stare sukobe

Ne podcjenjujte važnost unutarnjeg mira. Stare svađe, sukobi i zamjeranja zapravo ga narušavaju i zato se uhvatite u koštac sa situacijama koje niste raščistili. Osjetit ćete ogromno olakšanje.

21. Prekinite toksične odnose

Nemojte trošiti vrijeme na osobe koje vas zovu samo onda kad vas trebaju, lažne prijatelje koji pričaju samo o sebi i ne sjete se pitati kako se vi osjećate, osobe koje ne poštuju vaše granice i uvjerenja, sve ljude zbog kojih se osjećate loše i iscrpljeno na kraju dana.

22. Nabavite biljku

Ulješat ćete svoj životni prostor, učiniti ga ugodnijim, ali i smanjiti svoju razinu stresa jer je poznato da biljke tako djeluju na naše mentalno stanje. Ako niste baš vješti s održavanje biljaka na životu, provjerite koje od njih traže minimalnu brigu.

23. Više kuhajte

Vjerovali ili ne, i kuhanje je terapeutska aktivnost. Naravno da je zabavno izaći u neki novi restoran ili naručiti dostavu, ali itekako se isplati posvetiti malo više vremena kuhanju. Nema veze ako niste spretni, na internetu vas čeka gomila jednostavnih i brzih recepata za jela koje baš svi mogu napraviti neovisno o kuharskom iskustvu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju