Naša novogodišnja odluka za 2019.: živjeti sretnije! U skladu s godinom pobrojali smo 19 stvari koje život čini sretnijim.

1. Probudite se 15 minuta ranije
Namjestite alarm za buđenje barem 15 minuta ranije nego što to inače činite. Iako se većina ne voli buditi rano, dokazano je da i par minuta viška pozitivno djeluje na organizam, smanjuje jutarnji stres i osobe čine sretnijima. Dodatno vrijeme iskoristite za meditaciju, gledanje nekog motivirajućeg videa na YouTubeu ili kakvu drugu sitnicu koju inače ne biste stigli odraditi.

2. Govorite o sebi na pozitivan način
Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako si glupa”, radije si recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

3. Pronađite (novi) hobi
Učenje novih stvari potiče stvaranje sinapsa u mozgu, čini nas produktivnijima i sretnijima. Počnite planinariti, krenite na tečaj kuhanja ili stranog jezika, vrtlarite, slikajte, pjevajte, čitajte... Izbora je na pretek.

4. Okružite se sretnim ljudima
Ako želite biti sretni, okružite se sretnim ljudima. Izbacite iz svojeg života toksične pojedince koji crpe svu energiju. Teško je, ali se isplati.

5. Napravite “sretnu” playlistu
Glazba je usko povezana s našim raspoloženjem. I dok nas neke melodije čine melankoličnima, druge nas tjeraju na smijeh, ples i dobru zabavu. Napravite playlistu s omiljenim pjesmama bržeg ritma koje nas čine sretnijima.6. Poklonite si cvijeće
Ne čekajte da vam netko pokloni cvijet da biste uživali u ovom mirisnom zadovoljstvu. Kupite si sami buket sezonskog cvijeća, ili ga posadite u svojem vrtu. Zaslužili ste.

7. “Požutite”
Žuta boja je boja optimizma, energije i sreće. Nedostaje li vam ovih stvari u životu okružite se žutim detaljima. Odjenite neki komad žute boje poput upečatljive haljine, nabavite žutu šalicu za kavu ili kupite žuti prekrivač pa ga prebacite preko kauča.

8. “Isključite” se na par sati svaki vikend
Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se “isključiti” od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računalo i posvetite se samo sebi i svojoj obitelji. Zaigrajte neku društvenu igru na ploči i prepustite se smijehu.

9. Vježbajte
U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretni duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

10. Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom tjedno. To može biti neka televizijska serija, ili fora Instagram profil. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

11. Jedite zdravo, ali…
Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki “grješni” zalogaji koji život čine zabavnijima. Počastite se, primjerice, ovim lažnim čupavcima za čiju vam pripremu ne treba više od 20 minuta.

12. Sklopite novo prijateljstvo

Sjećate li se kako je bilo jednostavno sklapati poznanstva i prijateljstva kad ste bili dijete? Što smo stariji to nam je teže steći novog prijatelja.

13. Izađite u prirodu
Svjež zrak čini čuda za ljudsko tijelo. Izađite u prirodu i “resetirajte” tijelo i misli od nakupljenog stresa. Stručnjaci preporučuju šetnje po dnevnom svjetlu jer ono stimulira kemikalije u mozgu koje potiču dobro raspoloženje.

14. Pomažite drugima
Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite si pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji. Pročitajte i 7 razloga zbog kojih je pomaganje drugima dobro za vas.

15. Postavite si cilj
Istinsko zadovoljstvo u životu osjećamo onda kada dobro obavimo neki zadatak, odnosno ostvarimo svoje ciljeve. Postavite si cilj na privatnom i/ili poslovnom planu i iskoristite sve svoje resurse kako biste ga ostvarili u 2019. godini.

16. Grlite se

Stručnjaci su zaključili da je 12 zagrljaja dnevno potrebno za sreću. Iako zvuči čudno, to ima smisla ako je poznato da grljenje snižava krvni tlak, kao i razine hormona stresa kortizola, dok potiče lučenje oksitocina – hormona sreće.

17. Udomite životinju
Kućni ljubimac je velika odgovornost, ali ogromna nagrada. Provođenje vremena sa psom, mačkom, pticom ili nekom drugom sličnom životinjom dokazano smanjuje stres te nas čini sretnijima i zadovoljnijima.

18. Otputujte negdje
Bez obzira planirate li jednodnevni izlet u Hrvatskoj ili višednevno putovanje u stranu zemlju, ono će obogatiti vaš život. Putovanja nas izlažu novim informacijama, ljudima, kulturama i običajima, te život čini uzbudljivijima.

19. Vizualizirajte
Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite tjedni podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite si par minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – netko tko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom.
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju