Božuri doživljavaju renesansu popularnosti – baš poput karanfila. Jedan od najfotografiranijih buketa na društvenim mrežama koji krasi svaki sa stilom uređeni interijer savršeni je miris ljeta. Iako je cvatnja božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) pripremiti se za novu sezonu sadnje kako biste još više uživali u raskošnom cvijeću.

Galerija

1. PLITKA SADNJA
Božuri se sade od sredine rujna do ožujka, a tajna je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvjetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.

2. PUNO SUNCA I VODE

Božuri trebaju vlagu, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Također, najljepše će cvjetati na suncu, bez imalo sjene.

3. BUDITE STRPLJIVI
Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvjetaju u punome sjaju, krasit će vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uvjetima kod presađivanja.

Neke vrste božura počinu mirisati tek kada se stave u vazu.

4. PRESAĐIVANJE
Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja - između listopada i ožujka. Što opreznije ga okopajte oko korijena i jednostavno prebacite na novo mjesto. Mogu se i razdijeliti kako biste dobili još više raskošnih cvjetova. Pripazite da na svakom odvojenom dijelu imate barem tri zdrava pupoljka.

5. SAVRŠENI ZA VAZU

Božuri mogu stajati u vazi oko pet dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvjetova koji se mogu orezati za vazu, također je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6. MRAVI SU USTVARI DOBRI ZA BOŽURE
Ne pokušavajte se riješiti mrava s okruglih cvjetnih pupoljaka jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu "oticati" jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što prije otvore. Čim u cijelosti procvjetaju, mravi će nestati.

7. AH, TAJ MIRIS
Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada ih se ubere i stavi u vazu. Intenzitet tog mirisa može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi.

Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana - 3
Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana - 3 (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju