Nema roditelja koji uvijek želi svom roditelju dati više i bolje nego li je sam imao. No razapeti između privatnih i poslovnih obveza, umora i stresa znamo reagirati neprimjereno, izgubimo živce i planemo. Kako bismo vam olakšali zahtjevnu ulogu roditeljstva donosimo vam nekoliko odluka koje će vas učiniti boljim roditeljima

1. Svom ću djetetu davati komplimente
Kako bismo bili sigurni da će dijete dobiti dovoljno pozitivne motivacije na dnevni meni razgovora svakako treba uvrstiti pohvale. Svaki roditelj svom bi djetetu trebao dati najmanje tri komplimenta dnevno.

Zanimljiv podsjetnik predlaže Jessica Abbot, mama /blogerica koja kaže kako bismo trebali na ruku staviti tri gumice. Nakon svakog komplimenta dignite po jednu gumicu, a do večeri svom bi najdražem trebali dati najmanje tri komplimenta.

2. Nastojat ću ne vikati toliko
Slična metoda kao ona s gumicom, mogla bi nam pokazati koliko često viknemo na svoje dijete. Pet prstena rasporedite na obje ruke. Svaki put kada viknete na dijete skinite jedan prsten. Ovaj 'test', koji možete napraviti preko vikenda bit će jasan znak koliko se često derete na svoje dijete.

Razapeti između privatnih i poslovnih obveza, stiske s vremenom, ali i zbog umora u komunikaciji s djecom često reagiramo neprimjereno

3. Potpuno ću mu se posvetiti barem 30 minuta dnevno
Vrlo lako nas u komunikaciji smetu obveze, a nerijetko djecu slušamo s pola pažnje radeći dvije ili tri stvari odjednom. Kako bismo bili sigurni da smo dio dana i svog vremena posvetili samo i isključivo djetetu potrebno je izdvojiti do trideset minuta dnevno u kojima ćete mu biti posvećeni 100 posto.

4. Duže ću ga držati u naručju
Istraživanje The Happiness Project otkrilo je kako je potrebno najmanje 6 sekundi zagrljaja kako bi se otpustio serotonin i oksitocin. Zadržite svoje dijete u zagrljaju malo duže, a učinak opuštanja i sreće zagarantiran je za oboje. Na taj način lakše ćete se nositi sa svim izazovima roditeljstva.

6. Spustit ću se na njegovu razinu
Premda se roditeljstvo ponekad čini kao strategija 'mi' protiv 'njih', pravo je postignuće vidjeti svijet dječjim očima. Usporiti, brzo oprostiti, zabaviti se - dječje su zapovjedi koje bi nas trebale češće voditi.

7. Uzet ću pauzu kada mi se čini da ne mogu dalje
I na kraju, ali i ne i manje važno. Uzmite pauzu. Kada vam se čini da vam ništa ne ide od ruke, da gubite kontrolu, da ste na rubu, uzmite pauzu. Duboko udahnite, stavite ruke pod mlaz hladne vode, umijte se, bilo kakva radnja koja vam može pomoći da se malo priberete i nastavite dalje 'hladne glave'.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju