Prije više od 5000 godina indijski redovnici duboko su poštivali vlastito tijelo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju. Tijekom tisuća godina skupljali su sva svoja zapažanja i savjete kako bi ih sačuvali za buduće generacije.

Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i liječenju danas poznajemo kao ajurvedu tj. znanost o životu.

Prema ajurvedi, prevencija je ključ zdravlja, a hrana i način života smatraju se najvažnijim lijekom. Ajurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontroliraju funkcije tijela:

1. vata – kontrolira funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja, otkucaja srca...
2. pitta – kontrolira metabolički sustav tijela
3. kapha – kontrolira rast i stabilnost tijela

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dvije dominiraju. Ovisno o tome koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tijela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Upala mjehura Upozorenje liječnika: Sedam simptoma upale mjehura koje ne smijete ignorirati

Osobe koje prakticiraju i alternativne oblike medicinske pomoći sigurno znaju da ajurveda ima lijek za saniranje raznih zdravstvenih boljki, a jedne od najčešćih i najraširenijih su upale mjehura i infekcije urinarnog trakta.

Osjećaj pečenja tijekom mokrenja, učestala potreba za mokrenjem, krv u mokraći, bol u mjehuru i donjem dijelu zdjelice te osjećaj punine mjehura i nakon mokrenja osnovni su znakovi koji upućuju na problem infekcije ili upale.

Prema ajurvedi, do njih dolazi zbog disbalansa u pitta doši. Kako bi se upala ili infekcija eliminirale, potrebno je odmah prilagoditi određene životne navike.

Lijek za upalu mjehura Upala mjehura: Moćni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže

To se prije svega odnosi na konzumaciju hrane i pića. Izbjegavajte prezačinjenu i kiselu hranu, prestanite konzumirati alkohol i kavu te povećajte konzumaciju vode na minimalno dvije litre dnevno. Važno je mokriti na vrijeme čim osjetite potrebu i izbjegavati zadržavanje mokraće.

U borbi protiv upale pomažu i razni ajurvedski napici, a među njima je i napitak od šest moćnih namirnica koje imaju snažna antibakterijska i antiupalna svojstva.

Sastojci za ajurvedski čaj protiv upala u urinarnom traktu:

  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 žličica sušene koprive
  • 1 šaka sušenih brusnica
  • 1 komadić đumbira
  • 6 dl vode

Priprema ajurvedskog čaja protiv upala u urinarnom traktu:

U posudu ulijte vodu. Kada ona zavri, dodajte preostale sastojke, malo smanjite vatru i pustite da sve skupa lagano kuha 10 minuta. Nakon toga pokrijte, pustite da malo odstoji, procijedite u termosicu i popijte tijekom dana.

Ovaj čaj pije se kao lijek za urinarnu infekciju, ali slobodno ga možete piti i preventivno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju