Ušli smo u lipanj, mjesec u kojem počinje i ljeto. To znači da bi pred nama trebalo biti sve više toplih, dugih, sunčanih dana, a to pak znači da je pred nama i idealno vrijeme za biljke koje vole toplinu.

Galerija Suncokret Cinija Uresnica ili kozmos +2 Neven

Ako kasnite i još niste odlučili koje biljke saditi za ljeto, nemojte brinuti. Ne postoje konačni datumi kada sve mora biti spremno i u tlu. Sve je stvar procjene, a i svaka sezona je drugačija.

Iako lipanj možda ne označava početak sezone sadnje, on nije ni njezin kraj. Zapravo, postoji cijeli niz biljaka koje u ovom mjesecu možete posaditi u zemlju, a one će sretno rasti cijelo ljeto.

Imajte na umu i da sadnja biljaka nije uvijek predvidljiv zadatak. Ona od vas zahtijeva da budete fleksibilni, da istražujete i da novostečena znanja čuvate za budućnost.

Bijeli jasmin - 1 Bijeli jasmin: Izdržljivi cvijet sunca od kojeg će zamirisati cijeli balkon i vrt

Slika nije dostupna Proljetni ljepotan: Šest savjeta s kojima će božuri u vazi dugo ostati svježi i predivni

Ako ste dosad preskakali sadnju, ali sada ipak želite nešto učiniti s vašim vrtom ili balkonom, u nastavku vam donosimo što možete posaditi tijekom lipnja.

Radi se o jednogodišnjim biljakama, a ako posadite novu rundu krajem mjeseca, imate ćete svježe boje do jesenskog mraza. Vaše opcije su:

1. Suncokret

Ovaj čarobni cvijet simbolizira sunce, ljeto, sreću i vedrinu. Raste samo u ljetnim mjesecima, od lipnja do rujna, i ne može živjeti bez sunca. Tijekom dana okreće se za suncem, a navečer nježno pogne glavu i tako čeka jutro.

Suncokret Suncokret (Foto: Living4media)

2. Cinija

Ovaj cvijet je u sjeverozapadnim hrvatskim krajevima poznat i kao „lepi dečki“, a radi se o savršenom ljetnom odabiru za one koji se ne stignu mnogo baviti cvijećem. Naime, cinije su vrlo izdržive i jednostavne te osim povremenog zalijevanja ne traže nikakvu drugu brigu.

Cinija Cinija (Foto: Living4media)

3. Uresnica ili kozmos

Cvjetovi kozmosa mogu biti bijeli, ružičasti, ljubičasti... Raste u visinu pa je lako lomljiv zbog čega je dobro osigurti mu potporu u obliku drvene letvice ili ga posadici kraj ograde. Ova biljka dobro podnosi ljetne vrućine pa voli osunčana mjesta, a rado je posjećuju pčele.

Uresnica ili kozmos Uresnica ili kozmos (Foto: Living4media)

4. Neven

Cvjetovi nevena mogu biti u zranim nijansama žute i narančaste boje. Njegovi listovi prekriveni su dlačicama, a cvate od početka ljeta sve do sredine jeseni. Čest je prizor u vrtovima, a jedan od glavnih razloga je činjenica da štiti druge biljke. Nevenov je poznat i po svojim ljekovitim svojstvima.

Neven Neven (Foto: Living4media)

5. Pijetlova krijesta (Celosia)

Pijetlova krijesta ili dražesna celosia vrlo je otporna i izdržljiva biljka koja najbolje uspijeva na direktnom suncu dobro podnoseći sušu. Sadnice celosije dolaze u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narančaste, ali jednako impresivno izgleda i u bijeloj varijanti, a mogu biti i dvobojne.

Celosia Celosia (Foto: Living4media)

6. Karanfil

Vvijeće čiji opojni miris možemo namirisati već s nekoliko metara bez sumnje je karanfil ili u narodu poznat kao klinčić/klinček. Za rast mu je potrebno dosta vlage pa je dobro često ga zalijevati. Što se tiče smještaja, voli puno svjetlosti, ali ne i izravnu izloženost suncu.

Karanfil Karanfil (Foto: Living4media)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju