Idete u kupovinu, no ne odjeće nego namještaj i zaista vam hitno treba kauč. Izbor je velik, rješenja naizgled mnogo, no ograničeni ste dimenzijama, izgledom, funkcijom i naravno cijenom. Donosimo praktične savjete za pravilan odabir kauča

Odlazite u kupnju namještaja, odnosno kauča i želite izbjeći stres? Prvo što trebate učiniti jest razmišljati logično. Kauč je namještaj koji je namijenjen cijeloj obitelji i stoga bi bilo razumno da sa sobom ukupnju povedete nekoga kako bi zajednički donijeli odluku.

Svidjela vam se sjedeća garnitura i čini vam se prikladnom za vaš dnevni boravak? Nemojte je kupiti ako na njoj niste prosjedili barem pola sata. Dobro razmotrite garnituru, pogledajte kako je sastavljena, je li spojena zakovicama ili ljepilom i kakav je sastav materijala.

Volite svijetli jednobojni namještaj, no razmišljajte praktično. Ako već želite takvo što, bilo bi dobro da su presvlake za kauč perive, odnosno da ih možete skidati i prati.

Izložbeni primjerak vjerojatno dolazi u raznim bojama, dezenima i vrsti tkanine. Ne naručujte napamet i raspitajte se točno o kvaliteti uzorka.

Izaberite lagane uzorke, ne prekrupne. Jednobojni nisu dobri zbog mrlja, a krupni uzorci nakon nekoga vremena počinju umarati. Osim toga, kauč uvijek možete razveseliti ukrasnim jastučićima.

Potražite u trgovini namještaja željeni uzorak tkanine kako biste se uvjerili u njegovu kvalitetu i otkrili da li vam odgovara s obzirom na veličinu vaše dnevne sobe.

Dobro razmislite i odlučite želite li kauč za sjedenje ili kauč s mogućnošću razvlačenja. Druga je varijanta nešto skuplja, no ukoliko postoji potreba za dodatnim krevetom, ta varijanta nije loša.

Osim dizajna, važna su i vaša leđa. Kauč mora biti udoban, no važno je i da ima čvrste potpore za leđa. Kauč mora imati određenu visinu, širinu i dubinu, ali mora pristajati i dimenzijama vaše sobe.

Pazite da kauč koji ste odabrali ne bude preširok, te imajte na umu da ispred kauča dolazi mali stolić, te ostavite mjesta i za stalak za televiziju.

Pokušajte podignuti kauč kao što ćete ga podizati kada budete usisavali. Sjedeće garniture koje se mogu razvlačiti mogu biti preteške i stoga moraju imati čvrste okvire koji neće popucati nakon nekog vremena.

Ukoliko imate malu djecu, dobar je izbor kauč na kotačiće sa navlakama i jastucima koji se mogu skidati. Osim toga, iako su danas popularne kutne garniture, provjerite odgovaraju li vašem prostoru dvosjedi s foteljama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju