Starenje kože ne možemo spriječiti, ali možemo ga usporiti. Kako to najbolje učiniti, otkrili su nam dermatologinja Željana Bolanča i estetski liječnik Nikola Milojević u debati koja će vam pomoći u odluci na koji način održavati mladenački izgled kože.

Galerija Dermatologinja Željana Bolanča i estetski liječnik Nikola Milojević +0 Vichy LIFTACTIV Collagen Specialist

Na starenje kože utječu različiti unutarnji i vanjski čimbenici. Kad govorimo o unutarnjim čimbenicima, ponajprije mislimo na genetiku, na koju je teško utjecati, objašnjava dr. sc. Željana Bolanča, dr. med., specijalist dermatovenerologije. No zato možemo utjecati na vanjske čimbenike, od kojih je najpoznatije UV zračenje. Isto tako, na nas štetno djeluju i različiti zagađivači iz zraka, prehrana, alkohol i stresan način života.

Bolje spriječiti nego liječiti

U borbi protiv starenja kože dermatologinja Željana Bolanča ističe da je bitno dovoljno se naspavati, paziti na prehranu i obavljati redovitu dnevnu rutinu. Nikad nije dovoljno rano, a ni kasno početi s njegom kože. Glavni je način sprječavanja starenja kože svakodnevna rutina i ono što su nam i bake govorile – navečer obvezno treba ukloniti šminku i nahraniti kožu. Jutarnja rutina trebala bi uključivati proizvode s hijaluronskom kiselinom i vitaminom C, koji štiti od štetnih čimbenika iz zraka, i kreme sa zaštitnim faktorom. Večernja rutina trebala bi uključivati molekule koje služe poticanju sinteze kolagena. Najefikasnija borba protiv starenja kože jest potaknuti stanice fibroblasta u koži na sintezu kolagena. To je protein koji će nam dati čvrstoću, elastičnost te dobar i zdrav izgled koži, ističe dermatologinja Bolanča.



Zaštita od sunca prvo je na što dr. Nikola Milojević, liječnik estetske medicine, upozori svoje pacijente. Također ističe da je zagađenje zraka danas dokazano najveći čimbenik starenja kože. No ono na što on stavlja naglasak kao najefikasnije rješenje za sprječavanje starenja kože jesu neinvanzivni estetski tretmani. Da bismo usporili starenje kože, vrlo je bitno da se dosta rano podvrgnemo estetskim tretmanima. Kada tretiramo borice, prevencija je ogromna i kasnije ćemo ih imati manje. Mi estetski liječnici imamo tri različita estetska tretmana. Jedan je botoks, kojim zategnemo tonus mišića i bore koje su nastale, drugi je vraćanje volumena hijaluronskim filerima i treće su laseri, kemijski pilinzi, krvna plazma. Uz to je, naravno, važna i svakodnevna njega kože, govori dr. Milojević.

Što kada su bore već vidljive?

Kada su bore već vidljive, možemo pojačati dnevnu njegu, ali već tu treba početi s kombinacijom neinvanzivnih estetskih procedura, tako da uz kombinaciju jednog i drugog možemo doći do maksimalnog i zadovoljavajućeg učinka, priznaje dermatologinja Bolanča, koja je stava da je najvažnije da koža izgleda kvalitetno i njegovano neovisno o tome je li se podvrgavala različitim estetskim tretmanima ili ne. Naglasak u ovoj debati ipak stavlja na dnevnu rutinu. Treba se posvetiti njezi svoje kože, a onda svim ostalim tretmanima koji će sigurno pomoći i dati maksimalan učinak.

Zapostavljenoj koži koja nije tretirana i koja je bila izložena suncu treba se pristupiti jačim tretmanima, objašnjava dr. Milojević. U tom vam slučaju mogu pomoći tretmani kao što su frakcijski laser, dermalni roleri, jači kemijski pilinzi uz infuziju hijalurona i hijaluronski fileri. Također i tretmanom krvne plazme kojim faktori rasta prokrvljuju kožu, nove kapilare i arterije zapravo se stvaraju i koža dobiva više kisika.

Vichy LIFTACTIV Collagen Specialist Vichy LIFTACTIV Collagen Specialist Foto: Nova Studio

Anti-aging krema ili fileri?

Dermatologinja Željana Bolanča: Anti-aging krema zato što ona može biti prisutna svaki dan na našoj koži. Mislim da je glavni saveznik u borbi protiv starenja kože naša dnevna rutina i izbor pravih molekula u kremama.

Estetski liječnik Nikola Milojević: Fileri. Glavni je pokazatelj starenja kad maleni masni jastučići na obrazu počnu atrofirati. To se počne događati već u 20-im i 30-im godinama i stvara nam umoran izgled. Naša koža onda gubi elasticitet i najbolji, najljepši način na koji brzo, brzo možemo prirodno vratiti taj mladenački, svježi izgled jest malo vratiti volumen filerima.

Kolagen ili vitamin C?

Dermatologinja Željana Bolanča: Kolagen. Glavni cilj svih estetskih tretmana, ali i dnevne njege jest poticanje fibroblasta na sintezu kolagena, pa bih se prvenstveno odlučila za poticanje kolagena.

Estetski liječnik Nikola Milojević: Vitamin C, iako mislim da je oboje jako bitno. Tu sam više za vitamin C jer ja kao estetski liječnik koji više govori o tretmanima, uvijek govorim svojim pacijentima kad otiđu doma da je bitno štiti se od zagađenja, a vitamin C tu je najbolji antioksidans.

Dnevna rutina s antiaging kremom ili brza neinvanzivna estetska rješenja?

Dermatologinja Željana Bolanča: Dnevna rutina s antiaging kremom. U konačnici svatko sebi može priuštiti dnevnu rutinu i ona mora biti neizostavna u njezi. Ako se i odlučimo za estetske tretmane, dnevna rutina prije i poslije neizbježna je i pojačava učinak estetskih tretmana.

Estetski liječnik Nikola Milojević: To je apsolutno istina, a neinvazivni estetski tretmani u moderno doba nešto su što si mnogi ljudi mogu priuštiti. Evo, recimo, hydrofacial tretman je svega 700 do 800 kuna, što je puno skuplje od kreme, ali jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca njime možemo prevenirati starenje kože, pomladiti kožu. Estetski tretmani kao botoks, fileri, laseri, kemijski pilinzi, mezoterapije jako pomažu zdravlju kože.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju