Liječnici ne znaju zašto javnost vjeruje da treba biti najmanje dvije litre vode dnevno, ali znaju da posljedice pretjerivanja s unosom vode u tijelo mogu voditi i do smrti.

Jennifer Strange, 28-godišnjakinja iz Kalifornije osvojila je nagradu na natjecanju jedne radijske postaje koje je uključivalo konzumaciju velike količine vode bez uriniranja.

Jennifer je osvojila igraću konzolu no nije imala vremena uživati u njoj jer je nakon natjecanja patila od glavobolje i grčeva u crijevima. Ubrzo je preminula.

Dvojica marinaca američke vojske umrla su na sličan način, nakon što su popili nekoliko litara vode poslije iscrpne tjelovježbe.

Trovanje vodom bio je uzrok smrti u oba gore navedena slučaja. Ovaj je fenomen također poznat i kao hiperhidracija.

'Trovanje vodom može se dogoditi tijekom obilne konzumacije vode. U ovom slučaju voda ne prolazi kroz bubrege i odlazi u druge organe koji počinju oticati. U tom trenutku mozak je najviše ugrožen. Oticanje moždanih stanica izaziva grčeve, komu, probleme s disanjem i smrt', rekao je profesor Alexander Karabinenko s Ruskog medicinskog Sveučilišta.

Trovanje vodom nije čest slučaj. Zdravo ljudsko tijelo može filtrirati do 1.000 mililitara vode po satu. Simptomi hiperhidarcije pojavljuju se najčešće kod sportaša te čestih posjetitelja barova i noćnih klubova.

>> Osam čaša vode za zdravlje na dan je mit

>> Umro od predoziranja - vodom!

>> 'Vodena dijeta' trajno joj oštetila mozak


Osobe na dijeti koje vodom žele 'zavarati' glad, također bi mogle imati simptome hiperhidracije, kao i ovisnici o drogama. Smrtonosna doza vode je dvije litre u jednom satu.

Pravilo je uzimati jednu litru vode na 1.000 unesenih kalorija. Budući da osoba dnevno u prosjeku u sebe unese 2.000 kalorija, logično je da joj za to treba dvije litre vode.

Međutim, jedna litra vode u organizam se unese i hranom - juhom, voćem, povrćem, koje u sebi sadrži i do 90 posto vode. Samo je kruh sadrži 40 posto. Dodatne dvije litre vode stvaraju otežavajuće okolnosti za organizam.

U nekim slučajevi tijelo uistinu treba veće količne vode, primjerice kada vježbamo ili za vrućina, ali čak ni tada ne treba pretjerivati.