Barbra Streisand američka je pjevačica, glumica, redateljica i producentica te se smatra jednom od najuspješnijih osoba u šoubiznisu svih vremena. Jedna je od rijetkih osoba koja je tijekom svoje karijere osvojila nagradu Oscar, Tony, Emmy, Grammy, Zlatni globus i Peabody.

Galerija

Na 78. rođendan Barbre Streisand prisjetili smo se njezina filma “Djevojka koju sam volio” (The Way We Were), koji je postao popularan među ljubiteljima ljubića iako nema klasičnog sretnog kraja, a u središtu se nalazi netipična filmska junakinja.

1. Nije bilo lako snimati film “Djevojka koju sam volio”
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Barbra Streisand i Robert Redford bili su jedni od najpopularnijih glumaca u Hollywoodu. Kada su mediji otkrili da par radi na istom filmu, javnost je bila oduševljena, a obožavatelji su koristili svaku priliku kako bi ih "ometali" na snimanju. Od mase obožavatelja posebno je bilo teško snimiti završnu scenu filma koja se odvijala na Manhattanu.

2. Suprotnosti se privlače ispred i iza kamere

Barbra Streisand u filmu je utjelovila neustrašivu marksističku aktivisticu Katie Morosky koja se zaljubljuje u Hubbella Gardinera (Roberta Redforda) iako je njezina sušta suprotnost. Barbra i Robert postali su dobri prijatelji na snimanju premda su imali posve drukčiji pristup glumi. Ona je oduvijek bila tip glumice koja svaki detalj u scenariju istražuje do najsitnije pojedinosti, dok je on bio intuitivniji u obavljanju svoga posla.

3. Film nije trebao biti “ljubić”
Iako se “Djevojka koju sam volio” danas smatra jednom od najpamtljivijih ljubavnih priča s filmskog platna, taj uradak slavnog Sydneyja Pollacka trebao je biti više fokusiran na politička zbivanja. Riječ je, naime, o prvom holivudskom filmu koji je progovorio o McCarthyjevoj eri “lova na vještice”. No što zbog političkih pritisaka, a što zbog nevjerojatne kemije između dvoje glavnih glumaca – u montaži je film poprimio nešto drukčiji ton. Ta se odluka nije svidjela glavnim glumcima.


4. Neslaganja na setu
Scenarij za film napisao je Arthur Laurent, koji je imao i vlastitih iskustava s progonima u Hollywoodu zbog navodnih komunističkih tendencija. Nesklad između originalnog scenarističkog predloška i onoga što je uistinu snimljeno te u konačnici montirano i prikazano na velikim ekranima diljem Amerike stvarao je velike tenzije na snimanju između Arthura Laurenta i redatelja Sydneyja Pollacka, iza kojeg je stajao veliki studio poput Columbia Picturesa.

5. Barbra Streisand nije željela pjevati
Slavna američka pjevačica nije željela pjevati za soundtrack filma. No, na veliku sreću, producenti su joj uspjeli promijeniti mišljenje. Filmska glazba doprinijela je popularnosti te ljubavne drame, a posebice naslovna pjesma "The Way We Were" Marvina Hamlischa koju izvodi Barbra Streisand, a koja je dobila i prestižnu nagradu Oscar za najbolju originalnu pjesmu 1975. godine.

6. Uloga Hubbella Gardinera trebala je pripasti drugome
Za ulogu zgodnog i talentiranog scenarista Hubbella Gardinera producenti su jedno vrijeme razmatrali Warrena Beattyja. No Barbra je htjela glumiti s Robertom Redfordom. Redford je pak ulogu isprva odbio jer je mislio kako je njegov lik jednodimenzionalan i nema neku osobitu dubinu. Kasnije je pristao jer je otkrio sve Hubbellove mane.

7. Netipična filmska junakinja

Film “Djevojka koju sam volio” nije postigao značajan uspjeh kod kritičara, ali je bio – i ostao – iznimno cijenjen među publikom i 45 godina od premijere. Tome je pridonijela i glavna junakinja filma koju je maestralno odigrala Barbra Streisand, a koja je za ovu ulogu bila nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glumice. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća nije bilo uobičajeno vidjeti žensku protagonisticu na velikom platnu koja prkosi društvu i stereotipima, a u konačnici i svojem suprugu zbog vlastitih “radikalnih” vjerovanja.

Horoskop i ljubav: 12 romantičnih filmova za svaki horoskopski znak

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju