Povrće bez kojeg je teško zamisliti prehranu definitivno je skromni krumpir koji je nažalost najmanje cijenjeno povrće na svijetu unatoč brojnim odlikama. Naime nebrojeno puta je spašavao svijet od gladi, prva je namirnica uzgojena u svemiru, a u jednom trenutku je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato. Veličanstveni krumpir osim u ishrani zahvaljujući svojim hvalevrijednim svojstvima ima niz korisnih upotreba u kućanstvu

1. Prilikom izmjene žarulje u lusteru došlo je do njezinog pucanja nakon čega su dijelovi ostali u navoju lustera. Ovaj problem umjesto pozivanjem majstora lako možete riješiti običnim krumpirom. Krumpir izdubite i nataknite ga na ostatak žarulje, zaokrenite kako biste ostatke izvukli i problem je riješen.

Sirovi krumpir odlično uklanja masnoće, primjerice tragove prstiju na vratima ili okorjele tragove soli i kamenca na maski za ronjenje

>>10 nevjerojatnih upotreba teniske loptice

2. Krumpir vam može poslužiti kao dekorativni pečat kojim primjerice možete ukrasiti stari stolnjak ili s djecom oslikati razglednice. Krumpir prepolovite na pola i na jednoj polovici nožićem oblikujte srce ili motiv po vlastitom izboru, u tanjur stavite malo boje i u njega uronite 'žig'. Prislonite ga na željenu podlogu i vaša zabavna kreacija je gotova.

>>10 upotreba magičnog praška od 5 kuna

3. Sirovi krumpir odlično uklanja masnoće, primjerice tragove prstiju na vratima ili okorjele tragove soli i kamenca na maski za ronjenje. Dovoljno je da ga prerežete na pola i sredinom dobro istrljate tragove masnoća na spomenutim površinama. Osim toga je i odlično sredstvo za čišćenje hrđe, a zanimljivo je da se pročišćeni škrob upravo iz krumpira upotrebljava u prehrambenoj industriji, kao ljepilo,a u tekstilnoj industriji za škrobljenje rublja.

Par kriški krumpira spasit će presoljeno jelo od bacanja jer izvrsno upija sol



4. Skromni krumpir izvrsna je hrana i za cvijeće, sobno bilje posebno će oživjeti i procvasti ukoliko ga zalijevate vodom u kojoj se kuhao krumpir. Ukoliko se odlučite svoj balkon ukrasiti pelargonijom njezinu bujnost postići ćete ako je prilikom sadnje stavite u izdubljeni krumpir pa u zemlju.

5. Presoljenu juhu ili varivo upravo sirovi krumpir može spasiti od bacanja a vas od etikete loše domaćice. Par kriški krumpira ubacite u lonac i prokuhajte ga par minuta koliko mu je dovoljno da upije višak soli iz hrane i vaš ručak je spašen.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju