Kuhana šunka na sami uskršnji ručak carevala je stolom, no najčešće pitanje koje si postavljamo dan nakon blagdana je kako šunku iskoristiti u nekom drugom obliku a da nam ne propadne ili dosadi. Donosimo stoga dva jednostavna i brza recepta zbog kojih ćete šunku još više zavoljeti

PAŠTETA OD ŠUNKE I ČILI PAPRIČICE
Sastojci:

- 25 dkg kuhane šunke
- 2 režnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- ½ žličice usitnjene čili papričice
- 2 žlice limunovog soka
- sol i papar

Priprema:
Štapnim mikserom usitnite kuhanu šunku i češnjak, potom dodajte izmiješano maslinovo ulje s limunovim sokom, dobro izmiješajte i na kraju dodajte čili papričicu, sol i papar po želji. Ovu jednostavnu i ukusnu paštetu koja će vam zagrijati nepce poslužite uz prepečeni kruh.

>>4 slasna umaka koji vole naše tijelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SLOŽENAC OD POVRĆA I KUHANE ŠUNKE
Sastojci:

- 25dkg kuhane šunke
- 1 kiselo vrhnje
- 2 režnja češnjaka
- 20 dkg povrća po želji (grašak, brokula ili prokulice)
- 30 dkg tjestenine
- 15 dkg tvrdog sira za ribanje
- ½ dcl maslinovog ulja
- krušne mrvice

Priprema:
Ugrijte maslinovo ulje, te u njega dodajte sitno nasjeckani češnjak i šunku narezanu na kockice, kratko popirjajte.Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s kuhanim povrćem, posolite i poparite.

U vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali maslacem stavite red tjestenine i povrća pa naribajte malo sira potom stavite šunku i s ostatkom povrća prekrijte šunku. Prelijte sve s kiselim vrhnjem, te naribajte ostatak sira, zapecite u pećnici 10 minuta.