Nježna, a snažna: 4 savjeta kako uzgojiti 'padalicu' koja vrt pretvara u čaroliju

Podijelite na

Glicinija je cvjetajuća biljka koja svojom grandioznošću i ljepotom krasi mnoge vrtove i parkove. Uspijeva u kontinentalnim krajevima, a naša klima savršeno joj odgovara. Glicinija nije zahtjevna biljka pa zašto da je i sami ne probate uzgojiti?

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 18.4.2017 / 08:21

  • Glicinija - 3 Glicinija - 9
  • Glicinija - 8 Glicinija - 7
  • Glicinija - 6 Glicinija - 5
  • Glicinija - 4 Glicinija - 1
  • Glicinija - 2
Glicinija je cvjetajuća biljka koja svojom grandioznošću i ljepotom krasi pročelja kuća

Glicinija je cvjetajuća biljka koja svojom grandioznošću i ljepotom krasi pročelja kuća (Foto: Guliver/Thinkstock)

Glicinija je bogato cvatuća drvenasta penjačica, puno popularnija nego što ste možda znali. Naime, po ovoj povijuši trajnici ime je dobila jedna od najpoznatijih izmišljenih ulica na svijetu, Wisteria Lane (wisteria je engleski naziva za gliciniju), u kojoj su živjele junakinje serije 'Kućanice'.

Wisteria Lane bila je puna glicinija, a želite li da i vaš vrt ili okućnicu krasi ova očaravajuća biljka donosimo savjete za uzgoj ove biljke koja je najljepša upravo od travnja do lipnja jer tada rastu njeni cvjetni grozdovi dugi od 15 do 30 centimetara.

"'Glicinija je cvjetajuća biljka koja najbolje napreduje na puno suncu te joj je potrebno osigurati zaklon od vjetra kao i vrlo čvrsti potporanj po kojem će se penjati'"

1. Glicinija je vanjska biljka kojoj treba dosta svijetla i najbolje napreduje na punom suncu.

'Pri sadnji gliciniju je potrebno staviti na položaj gdje će biti zaštićena od vjetra. Sadi se u rahlom tlu siromašnom vapnom. Gliciniji je važno osigurati vrlo čvrsti potporanj po kojem će se penjati te je se treba usmjeravati da se penje putem kojim želite, a to ćete postići tako da biljku na željeni način privežete za potporanj', ističe Mira Bosno, arhitektonska tehničarka.

Glicinija je idealna za prekrivanje sjenica, metalnih struktura ili ograda te je lijepi ukras pročelja kuća i garaža. No, treba imati na umu da se, ukoliko ju redovito ne orezujete, može pretvoriti u invazivnu penjačicu koja će uništiti čak i metalnu armaturu. Donosimo i 5 balkonskih ljepotica koje (ne)vole sunce.

2. Glicinija se najčešće razvija reznicama.

Može se uzgojiti i iz sjemena koje se nalazi na plodu mahune, ali tada do prve cvatnje može proći i više od 10 godina. Kada se razvija reznicama to se radi tako da se odabere zdrav izdanak i odreže na duljinu od petnaestak centimetara. Reznicu treba zasaditi u kompost i redovito prskati listove te paziti da se kompost ne isuši.

Reznice koje su uzete u rano proljeće mogu se zasaditi na otvoreno u jesen, a one kasnije se mogu presaditi u proljeće, no moraju prezimiti u zatvorenom prostoru.

Glicinija je cvjetajuća biljka koju nije teško uzgojiti

Glicinija je cvjetajuća biljka koju nije teško uzgojiti (Foto: Guliver/Thinkstock)

3. Gliciniju je potrebno orezivati da bi bujno cvala.

Cvjetovi glicinije ostavljaju sjeme koje je smješteno u mahune. Glicinija cvjetne pupoljke razvija u blizini baze rasta prethodne godine, tako da orezivanjem u rano proljeće cvijet dolazi do izražaja. Sredinom ljeta je treba ponovo orezati za trećinu izraslog dijela i još jednom u jesen, opet za trećinu. Glicinija se podrezuje i orezuje ručnim škarama.

Glicinija može narasti i do 20 metara u visinu te 10 metara u širinu, a da bi dostigla svoju punu veličinu potrebno joj je čak do 20 godina. Njena stabljika s godinama odrveni.

4. Glicinija cvjeta u proljeće kada se prvo pojave cvjetovi pa tek nakon toga listovi.

Glicinija može cvjetati još 2,3 puta tijekom godine, sredinom ljeta i krajem jeseni. Cvjetove zamjenjuju baršunaste mahune duljine 10 do 17 centimetara koje traju do zime. Cvjetovi nekih vrsta su izuzetno ugodnog mirisa, a posebno dolaze do izražaja ako je biljka posađena na pergole, odnosno tende. Kineske i japanske vrste cvjetaju tek nakon 5 do 7 godina, dok američke vrste koje su manje robusnog rasta, cvjetaju već u drugoj godini.

Glicinije su rod cvjetajućih biljaka iz porodice mahunarki koja uključuje deset vrsta drvenastih penjačica porijeklom iz istočnog SAD-a, Kine, Koreje i Japana. Uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roza, boje sljeza ili čisto bijele.

Da bi dostigla svoju punu veličinu gliciniji je potrebno čak do 20 godina

Da bi dostigla svoju punu veličinu gliciniji je potrebno čak do 20 godina (Foto: Guliver/Thinkstock)

Donosimo i kućno bilje koje pročišćuje zrak i opušta.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se