Informacije o odgoju nikada nam nisu bile dostupnije, no istodobno nam se čini kao da nikada nije bilo izazovnije odgojiti djecu u ljude koji će znati hrabro se zauzeti za sebe. To posebno dolazi do izražaja kada je u pitaju odgoj djevojčica. Mnogi roditelji pitaju se kako odgojiti hrabru i samopouzdanu djevojčicu.

I upravo je to pitanje ono koje si zaista i treba postaviti. Odgoj počinje od onih koji su djetetu najbliži. Da, kasnije tu mogu uskočiti odgojitelji i učitelji, no temelji se stvaraju kod kuće još prije nego što djevojčica uopće stupi u vrtić.

Važno je od prvog dana dati joj do znanja da je bila željena, da je voljena, da je pred njom čitav svijet mogućnosti i da vrijedi jednako kao i dječaci, nipošto manje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Science 2017. godine pokazalo je da djevojčice već u dobi od šest godina počinju vjerovati da su plahije i manje talentirane od dječaka, a zbog toga se manje trude slijediti svoje snove i ambicije.

Do toga ne bi ni došlo da ih u to nije uvjerilo društvo, prije svega njihova bliža okolina. I zato je upravo sada vrijeme da počnemo odgajati neustrašive djevojčice.

Ovo su neki od načina s kojima možete pomoći.

1. Pažljivo birajte igračke
Mnoge od nas odrastale su igrajući se s barbikama savršenih (nerealnih) proporcija koje su imale sve: savršenu kuću, savršenog muža i savršenu odjeću. Neizostavne su bile i tipično „ženske“ igračke poput kuhinja, svih mogućih plastičnih kućanskih uređaja i slično.

I to nije loše ako se usto djevojčici omogući da se igra i drugim igračkama poput autića, mikroskopa, teleskopa, kockica, lopti, slagalica...

Nemojte svoju djevojčicu stavljati u kalupe i unaprijed pretpostaviti da će voljeti ružičastu boju i „ženske“ poslove.

Djevojčici treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, provjerava, razmišlja.

Pokušajte naći ravnotežu i ponudite joj izbor među čitavom lepezom igračaka. Na kraju će sama odlučiti što želi i koje joj igračke više odgovaraju. Omogućite joj i da sama to jasno i glasno kaže.

2. Čitajte joj priče s hrabrim junakinjama
Bajke na kojima smo mi odrastali odavno više nisu u središtu pozornosti. Prošlo je vrijeme kad je svaka djevojčica bila učena da mora čekati svog princa koji će je spasiti i učiniti njezin život čarobnim. Baš svaka djevojčica može živjeti punim plućima i bez toga.

To su nam pokazale i priče o stvarnim junakinjama koje su posljednjih godina uzele maha. Priče za laku noć za mlade buntovnice, Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet, Ada Vijugica, te Priče o neustrašivim hrvatskim ženama.

To su samo neke od knjiga koje nadahnjuju djevojčice da sanjaju velike snove. Mnoge od junakinja iz spomenutih knjiga borile su se s predrasudama, i to na svim poljima života, naročito tijekom pokušaja ostvarenja karijere. I unatoč svemu uspjele su. Mina u blatu "Ne trči, past ćeš i isprljati se!" Pa što? Dignut ćeš se i oprat ćemo

Što češće čitajte svojim djevojčicama takve priče. O liječnicama, znanstvenicama, balerinama, učiteljicama, aktivisticama, fizičarkama, pilotkinjama... Ne postoji zanimanje u kojem djevojčica ne može ostvariti svoj puni potencijal.

3. Zajedno nabrojite njezine jake strane
Znate li što vaša djevojčica misli o sebi? Na radionicama koje sam vodila našla sam se u situacijama kada su djevojčice morale navesti što im ide od ruke. I zastale. Istodobno su mi nabrojile sve u čemu je dobar njihov brat ili bratić, ali ne i one same. Čula sam i rečenice poput Ja ništa ne znam, ni u čemu nisam dobra. A to naprosto nije istina. Svaka je djevojčica prepuna vrlina.

Potaknite je da počne govoriti o tome. Počnite od vanjskog izgleda. Sjednite s njome ispred ogledala i nabrojite što se vama sviđa na sebi, a potom pustite nju da kaže što se njoj sviđa u njezinu izgledu. Oči, duga kosa, usne, noktići? Potičite je da se otvori. Nemojte joj dati da odustane.

Potom prijeđite na njezine unutarnje vrline. Pitajte je misli li da lijepo crta, je li dobra prijateljica, brine li se dobro za kućnog ljubimca, što misli o tome kako čita ili zbraja... Vjerujte, budete li ustrajni, sama će naći bezbroj kvaliteta kod sebe.

Ako je riječ o djevojčici koja već zna čitati i pisati, sve te vrline zapišite na papir u 2. licu jednine. Kad joj bude teško ili bude naprosto imala loš dan, neka pogleda na taj papir i sjeti se koliko vrijedi.

4. Omogućite joj pustolovine u prirodi
Hvatanje žaba, preskakanje lokvi, ganjanje mrava, skupljanje kamenčića u džepove i penjanje na drveće nisu aktivnosti koje su rezervirane za dječake. U njima itekako trebaju uživati i djevojčice. Boravak u prirodi i njezino istraživanje omogućit će joj ne samo razvoj motoričkih i kognitivnih vještina nego je poučiti i tome kako uvijek treba istraživati, kako uvijek treba biti otvorena uma prema svemu poznatom i nepoznatom što nas čeka. Slika nije dostupna Važno je: Kako odgajati dječake da poštuju djevojčice i žene?

Boravak u prirodi, čak i u gradskome parku, dva sata tjedno znatno poboljšava zdravlje i blagotvorno djeluje i na naš um i tijelo, pa tako i na naše djevojčice.

5. Potičite njezinu kreativnost
Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja problema, ili poveznica novih između postojećih ideja ili pojmova. Smatra se da proizvodi kreativnih misli sadrže originalnost i primjerenost. Alternativno i svakodnevno mišljenje pojma kreativnosti jest jednostavno – stvaranje nečega novog.

I upravo je tu vještinu potrebno razvijati kod djece od najranije dobi. Djetetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, provjerava, razmišlja. U konačnici, misliti kreativno znači uvidjeti veze između nepovezanih iskustava koje se pojavljuju u obliku novih misaonih shema.

Poticanje kreativnosti dugoročno će se isplatiti jer su kreativne osobe, prema spoznajama iz psihologije, otvorenije prema svojoj okolini, samouvjerenije, hrabrije, zrelije, pokazuju inicijativu, imaju osjećaj za humor, ustrajno rade na zadacima sve dok ih ne privedu kraju te su znatno neovisnije od drugih.

Znate li što vaša djevojčica misli o sebi? Zajedno s njome nabrojite njezine vrline.

Zato potičite svoju djevojčicu u svim kreativnim pothvatima – bilo da se želi baviti glazbom, pisanjem, slikanjem ili naprosto domaću zadaću rješava na sebi svojstvene i kreativne načine, potičite je i da dalje to radi. Pohvalite je i dajte joj do znanja da ste uvijek tu za nju.

6. Pad je dio života. Poučite je kako ustati
Svaka će se djevojčica prije ili kasnije tijekom odrastanja, a posebno u odrasloj dobi, suočiti s preprekama na putu. Past će, biti ranjena, iskusiti nepravdu, zacrtati si cilj pa ga možda ne ostvariti, putovat će duže prema svome cilju nego što je to mogla zamisliti.

No ono što već sada mora naučiti jest to da je pad naprosto dio života te da nakon njega mora ustati i krenuti dalje. Da, bit će tu i borbe sa zmajem u samoj sebi, uronjene žlice u svima nam dragi čokoladni namaz i hrpe maramica. No nakon toga će ustati, krenuti ispočetka i pokazati da nema toga što ne može ostvariti.

I to joj morate dati do znanja već sada. Ako je dobila lošu ocjenu, izgubila prijateljicu ili doživjela izdaju, dovoljno je jaka da opet krene dalje. No dajte joj da sama odredi tempo oporavka, a kao svojevrsna podrška može poslužiti i njezina omiljena igračka koju možete „uključiti u razgovor“.

7. Budite joj uzor
Uzalud sve ranije nabrojeno ako djevojčica vidi da osoba koja je odgaja nije neustrašiva, ako se boji suprotstaviti drugima, zauzeti se za sebe, izreći svoje mišljenje i živjeti život punim plućima. Dakako da nijedna majka na svijetu ne može svakodnevno biti puna energije i odgajati dijete prema priručnicima. Štoviše, ponekad je uspjeh izgurati dan i održati članove obitelji žive i zdrave.

Djevočice već u dobi od šest godina počinju vjerovati da su plahije i lošije od dječaka.

Ako treba, rasplačite se pred njom, ali joj nakon toga pokažite da ste ponovno ustali. Obrišite suze, uredite se, uzmite je pod ruku i prošećite se. Baš će takvi dani vašoj djevojčici pokazati da su žene mnogo snažnije nego što to misle.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju