Pitanje od milijun kuna: Kako se preziva britanska kraljica Elizabeta II.?

Podijelite na

Britanska kraljevska obitelj nije dužna koristiti prezime u privatnim i javnim pojavljivanjima, pa je to jedan od razloga zbog čega ga ne zna većina osoba u Ujedinjenom kraljevstvu i ostatku svijeta

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 14.3.2017 / 12:04

Kraljica Elizabeta II. ima prezime, ali ga nije dužna koristiti

Kraljica Elizabeta II. ima prezime, ali ga nije dužna koristiti (Foto: Getty Images)


Kraljica Elizabeta II.
je toliko poznata sama po sebi, da je nije potrebno oslovljavati prezimenom. No kada članovi njene obitelji imaju potrebu za prezimenom – primjerice kada idu u školu ili pohađaju vojsku – na raspolaganju imaju nekoliko mogućnosti.

"'Kada se princeza Elizabeta II. udala za Philipa Mountbattena 1947. godine, uzela je njegove prezime, a nakon što je postala kraljicom odlučila je dopisati Windsor kako bi se njihovi potomci mogli razlikovati od ostalih iz kraljevske loze.'"

Do 1917. godine obitelj uopće nije koristila svoje prezime. Oslovljavali su se imenom te kućom ili dinastijom kojoj su pripadali, kao što je primjerice dinastija Tudor ili York.

Tada je britanski kralj George V. odlučio promijeniti ime svoje kuće iz Saxe-Coburg-Gotha u Windsor, prema jednom od dvoraca u njihovom posjedu jer se u jeku prvog svjetskog rata želio riješiti bilo kakve povezanosti sa svojim njemačkim porijeklom.

No pritom nije promijenio samo ime dinastije, već je specificirao da Windsor odsada postaje i službeno prezime kraljevske obitelji.

Nepotrebno prezime

Kada se princeza Elizabeta II. udala za Philipa Mountbattena 1947. godine protivno željama dvora, uzela je njegove prezime. Nakon što je postala kraljicom odlučila je dopisati Windsor kako bi se njihovi potomci mogli razlikovati od ostalih iz kraljevske loze. Ipak, rijetko tko zna ili koristi njezino puno ime: kraljica Elizabeta II. Mountbatten-Windsor.

Prezime Mountbatten-Windsor iskoristila je kraljičina kći, princeza Anne kad se udavala 1973. godine, iako nije bila dužna po britanskim propisima.

S druge strane tijekom služenja vojske princ William i Harry koristili su prezime Wales prema očevoj tituli princa od Walesa. Istom logikom poslužile su i se i kćeri princa Andrewa, vojvode od Yorka, te se predstavljale kao Eugenija i Beatrice York.

Članovi kraljevske obitelji nisu dužni koristiti prezime, pa najmlađi nasljednici britanske krune - princ George i princeza Charlotte koriste samo svoje ime i titulu.

Obiteljski portret vojvotkinje od Cambridgea, princa Williama, princa Georgea i princeze Charlotte

Obiteljski portret vojvotkinje od Cambridgea, princa Williama, princa Georgea i princeze Charlotte (Foto: Getty Images)

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se