Često možemo čuti kako nikada nije kasno za učenje novih vještina. Da je to uistinu tako, pokazuje i jedna sasvim posebna priča.

Riječ je o projektu Koja je tvoja priča? koji je pokrenula udruga Kulturtreger, koja stoji iza poznate knjižare Booksa. Namijenjen je našim sugrađankama i sugrađanima od 55 godina i starijima koji se žele aktivno baviti književnošću, a što su mogli pokazati kroz radionice kreativnog pisanja poezije, proze i ilustriranja priča, čitateljske klubove, susrete s domaćim piscima i spisateljicama, te kolektivno smišljanje i pripovijedanje priča.

Projekt je bio sufinancian sredstvima iz Europskog socijalnog fonda Europske unije, a započeo je prošle jeseni te traje do 31. prosinca ove godine.

No kako je sve počelo?

Razmišljali smo kako bismo ono što radimo posljednjih petnaest godina – radionice pisanja, susrete s piscima, čitateljske klubove, književno-zabavna događanja – a u čemu uglavnom sudjeluje publika od 18 godina do srednjih tridesetih, mogli prilagoditi našim sugrađankama i sugrađanima zrelije dobi koji su dotad tek sporadično pratili što radimo.

Radionica okuplja sudionike u pedesetima i starije - 2 Radionica okuplja sudionike u pedesetima i starije - 2 (Foto: Booksa)

Lijepo se poklopilo što je u to vrijeme otvoren i natječaj Umjetnost i kultura 54+ Europskog socijalnog fonda na koji smo se prijavili. Drago nam je da je naša prijava na natječaj prošla jer se ispostavilo da smo pogodili 'u sridu'. Interes za sve što smo u projektu ponudili iznimno je velik, čak nas je i iznenadilo koliko, kaže nam Ana Profeta iz Bookse.

Kako dalje napominje, projekt traje do kraja ove godine i do tada će se održavati sastanci Čitateljskog kluba 54+ i timsko pisanje priča u malim grupama naziva Raspričavanje koje vodi Ivana Bodrožić. Članice Čitateljskog kluba 54+ imat će i druženja s domaćim piscima i spisateljicama čije će knjige čitati.

Važno je biti ne samo intelektualno nego i kreativno aktivan.

Velik dio projekta koji je već iza polaznika odnosi se na radionice kreativnog pisanja. Radionice pisanja kratke priče vodio je Zoran Ferić, a radionice poezije Dorta Jagić. Održala se i radionica ilustriranja književnog teksta koju je vodio umjetnički kolektiv Škart, odnosno Đorđe Balmazović i Dragan Protić.

Radionice pisanja okupljale su najviše desetak osoba, što je bio preduvjet za kvalitetno radno okruženje.

Sastanci u sklopu radionice održavaju se jednom tjedno kada polaznice i polaznici čitaju ono što su im voditelji radionica zadali kao zadaću. Potom voditelji radionica i ostale polaznice i polaznici daju svoje komentare, prijedloge za poboljšanja, podijele asocijacije koje je tekst pobudio i iskustvo rada na tekstu.

Radionice traju deset tjedana, što podrazumijeva deset sastanaka, a na kraju u klubu Booksa organiziramo čitanje kratkih priča odnosno pjesama polaznika, ističe Ana Profeta te dodaje kako ih je iznenadio interes građana.

Kako kaže, interes za obje radionice bio je jako velik, pogotovo za kratku priču.

Polaznice i polaznici bili su jako motivirani, a i disciplinirani. Većina ih je redovito dolazila na sastanke radionica, pisala zadaće, a više njih uključilo se i u ostale aktivnosti projekta. Dobili smo odlične povratne informacije ne samo o radionicama nego i o projektu općenito. Mnogo nam je osoba koje su se uključile reklo kako s guštom i veseljem sudjeluju u svemu što nudimo i zaista nije bilo potrebno dodatno ih motivirati, napominje.

I upravo je takva motivacija bila i nit vodilja u čitavom ovom projektu. Osvrnemo li se na aktivnosti koje se pružaju našim sugrađanima zrele životne dobi diljem Hrvatske, ne možemo biti pretjerano ponosni na ono što se nudi, napose u malim mjestima i selima.

No upravo su zato ovakvi projekti i više nego potrebni kako bi se ukazalo na to što se sve još može ostvariti jednom kada zađemo u pedesete. Te godine nikako nisu početak kraja, nego početak nove priče.

Važno je biti ne samo intelektualno nego i kreativno aktivan. Tijekom ovog projekta bilo nam je divno vidjeti kako osobe koje su cijeli svoj radni vijek provele u primjerice medicini ili sudstvu stvaraju nevjerojatno maštovite i snažne priče i ilustracije.

Važna je i podrška i sigurno okruženje gdje ne samo da je u redu već vas se i potiče da se izrazite, ma što to sa sobom donijelo. Kako je Zoran Ferić jednom prilikom rekao, osobe zrele životne dobi iza sebe imaju puno iskustva, puno su toga prošle i sigurno je da imaju što ispričati, zaključuje Ana Profeta.

  Radionica okuplja sudionike u pedesetima i starije - 1 Radionica okuplja sudionike u pedesetima i starije - 1 (Foto: Booksa)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju