Ljudi koji pokušavaju izgubiti kilograme ili održati zdravu težinu jedu obroke s ograničenom količinom namirnica. Takvu prehranu teško je održati na duge staze i zato se s vremenom opet udebljaju.

S druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja neiscrpan su izvor informacija za stručnjake.

VTI Technical Reaserch Centre iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tijekom četiri mjeseca. Istraživači, na čelu s dr. Anna-Leenom Vuorinen, otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica.

Voće je bio najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mliječne proizvode jelo je njih 41 posto, dok je konzumaciju žitnih pahuljica odabralo 33 posto osoba.

Iako se kruh i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika započinje svoj dan tom vrstom hrane.

Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak pije kavu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obveze bez kofeinske pomoći.

Zobena kaša s borovnicama i bademima Za doručak dušu dala: Što se dogodi u tijelu ako svaki dan jedete zobenu kašu?

Doručak Najveće greške s doručkom zbog kojih ne možemo smršavjeti

Umjesto ograničavanja prehrane i izbjegavanja omiljene hrane, prevelika težina ili debljanje može se spriječiti ako pojedinac nauči slušati potrebe svojeg organizma, a prednost da kvaliteti, a ne kvantiteti obroka, pojasnila je rezultate istraživanja Anna-Leena Vuorinen.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju