Stigli su vam dragi, ali nenajavljeni gosti i želite što prije napraviti ukusan kolač kojim ćete ih počastiti? "Smutite" brz kolač s jabukama i cimetom kojem sigurno neće moći odoljeti. Za pripremu vam ne treba ni mikser ni vaga - samo odaberite jednu šalicu veće zapremnine koja će vam poslužiti za "odokativno" mjerenje sastojaka.

SASTOJCI ZA BRZI KOLAČ S JABUKAMA:

-1 velika šalica brašna
-1 mala žlica praška za pecivo
-½ šalice maslaca sobne temperature
-⅔ šalice kristal šećera
- 2 dodatne male žlice kristal šećera za posipanje
- 2 velika jaja
- 2 veće jabuke
- 1 mala žlica cimeta
- prstohvat soli
- malo krušnih mrvica

PRIPREMA KOLAČA OD JABUKA:

1. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Kalup po želji (okrugli, kockasti ili pravokutni) namažite s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama. Jabuke operite, ogulite i narežite na sitnije kockice.

2. Kuhačom miješajte maslac sobne temperature i šećer. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte jedno po jedno jaje. Dobro miješajte dok se jaja u potpunosti ne sjedine sa smjesom. Potom u nju dodajte brašno s praškom za pecivo i cimet. Na kraju dodajte i jabuke pa još jednom sve dobro promiješajte.

3. Smjesu ubacite u kalup i potom po površini posipajte s dvije male žlice šećera. Zatim stavite u pećnicu i pecite kolač na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Gotov je kada se odvoji od rubova kalupa i kada njegova površina poprimi zlatno žutu boju.

Želite li da tanjur s kolačima bude poseban isprobajte i prekrasne ružice od jabuka koje početnike u kuhinji osvajaju jednostavnošću, a kušatelje reskim i slatkim okusom jeseni.

A ukoliko se ipak ne želite odreći čokolade u desertu kojim ćete počastiti goste, isprobajte recept za prefine kako kocke bez jaja, mlijeka i maslaca.

Dobar tek!