Kirk Douglas rođen kao Issur Danielovitch sin je ruskih imigranata, a odigrao je neke od najslavnijih uloga u povijesti kinematografije, od Spartaka i Vincenta van Gogha do Doca Hollidaya. Kirk Douglas 9. prosinca 2017. slavi sto i prvi rođendan, a svoju dugovječnost pripisuje "divnom braku" koji traje više od 60 godina


Glumačka ikona Kirk Douglas tvrdi da je doživio sto godina zahvaljujući svojoj supruzi Anne Buydens Douglas (98) uz koju se uspijevao oporaviti od nedaća koje mu je život nosio.

Preživio je moždani udar koji mu je poremetio govor i zbog koje je morao prestati glumiti prije dva desetljeća. Izvukao se bez većih posljedica iz helikopterske nesreće 1991. godine, a veliku prazninu ostavila je i smrt njegovog sina Erika iz 2004. godine.

Sretan sam što sam prije 63 godine pronašao srodnu dušu i vjerujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim,
napisao je Douglas u časopisu "Closer Weekly" u povodu svoga stotog rođendana.

Lijepu Anne upoznao je 1953. godine tijekom snimanja filma "Act of Love“ u Parizu, dvije godine nakon što mu se raspao prvi brak s glumicom Dianom Wabster iz kojeg je imao sina Michaela i Joela. Slavni glumac rekao je da ga je odmah privukao njezin smisao za humor.

Snažna kemija i humanitaran rad

No, iako je ljepotica njemačkog porijekla smatrala da je Kirk zgodan i šarmantan, nije htjela petljati s holivudskim glumcima. Ipak, kemija je bila jača te su godinu kasnije – potkraj svibnja 1954. izmijenili sudbonosno da u Las Vegasu.

Nikad nisam mislio da je naš brak unikatan. Zaljubio sam se u djevojku i nakon šezdeset godina i dalje je volim, otkrio je u jednom intervjuu slavni glumac.

Prije dvije godine izdao je knjigu poezije po imenu "Life Could Be Verse" koju je posvetio svojoj supruzi Anne, a u jednoj od pjesama ističe da ljubav započinje u osamdesetoj godini.

Zadnjih dva desetljeća života Kirk i Anne posvetili su filantropiji. Izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za Alzheimerovu bolest. Svoju imovinu nakon smrti namjeravaju dati u humanitarne svrhe.