Razmišljate li već sada o poklonima za Božić, a u svome okruženju imate djevojčicu ili mladu ženu koja voli čitati, klasik književnice Louise May Alcott, rođene 29. studenog 1832., bit će pun pogodak.

Ne samo da je riječ o klasiku koji nas već svojim prvim stranicama uvodi u božićno slavlje obitelji March, nego je to ujedno i knjiga koja spaja sve generacije knjigoljubaca, a The Guardian ju je 2013. godine proglasio jednom od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena.

Roman „Male žene“ prvi put je objavljen 1868. godine, a sestre March i njihova autorica imaju mnogo toga zajedničkog. Alcott je bila druga od četiri sestre u svojoj obitelji u kojoj su ih roditelji odgajali tako da im nikada ne bude teško pomoći drugima, ali i da se uvijek zalažu za sebe i da rade ono u čemu istinski uživaju. Njezin otac Amos Bronson Alcott bio je sveučilišni profesor, pa su se u njihovu domu često mogli susresti neki od najvećih intelektualaca ondašnjih Sjedinjenih Američkih Država.

Obitelj se ipak vrlo često selila i u nekim periodima bila vrlo lošeg imovinskog stanja, ali ono što im nitko nije mogao oduzeti bila je ljubav jednih za druge i intelektualno bogatstvo. Kako bi pomogla obitelji u financijskoj nevolji, Louisa je počela pisati što joj je tijekom godina osiguralo veliko bogatstvo, a inspiraciju za svoj najveći klasik pronašla je u svojoj obitelji.

The Guardian je "Male žene" proglasio jednom od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena.

Jedno je vrijeme uređivala časopis za djevojke, ali bila je i gorljiva borkinja za njihova prava. Zanimljivo je da je bila prva žena koja se upisala u glasački registar Concarda u kojem je živjela, a ono što je učinila za sve svoje buduće čitateljice teško se može mjeriti s bilo čime. Osim Jane Austen i sestara Brontë, Alcott je bila jedna od rijetkih književnica 19. stoljeća koja se usudila pokazivati snažne ženske likove koji znaju razmišljati svojom glavom.

Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu. Vrijednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratit će ih cijelog života, dok će svaka od njih bude pokušati naći svoje mjesto pod suncem. Tijekom godina koje dolaze najstarija Meg suočava se s izazovima majčinstva i održavanja kućanstva, Amy pokušava pronaći svoju sreću i mjesto u društvu.

Alcott je bila jedna od rijetkih književnica 19. stoljeća koja se usudila pokazivati snažne ženske likove koji znaju razmišljati svojom glavom.

Jo se okušava u spisateljskoj karijeri i njezini su prihodi od velike pomoći obitelji, dok se krhka i uvijek ljubazna Beth mora boriti s teškom bolešću. Iako potpuno različitih karaktera, ove sestre pokazuju da za sretan život nije nužno veliko materijalno bogatstvo, već dobro srce i čista duša, a u tome nam svima mogu poslužiti kao primjer.

Roman je pisan jasnim i jednostavnim rečenicama, a svim djevojčicama šalje snažnu poruku da mogu biti sve ono što žele. Slobodno možemo reći da se u romanu naziru elementi feminizma, a u tome svakako prednjači lik Jo. Ona se nikada nije pokoravala društvenim normama koje su od nje zahtijevale da se ponaša na određeni način, primjeren dami, niti joj je bilo važno da se dobro uda.

Jo, Meg, Amy i Beth uče nas kako tražiti svoje mjesto pod suncem.

Više od svega željela je slijediti svoju strast prema pisanju. U jednom trenutku kaže da zna kako je stvorena za nešto veliko, a iako još ne zna točno za što, želi biti upamćena po svojim dobrim djelima, ne samo pisanju, već i pomaganju okolini. To joj je i uspjelo izdavanjem romana i otvaranjem privatne škole, a znakovito je da njezina udaja dolazi tek kao šlag na torti, kada je već uspješna i financijski neovisna.

Čini se da je Alcott time željela poslati jasnu poruku da svaka djevojka i žena, prije svega, treba biti svoja i ne ovisiti ni o komu. To je jedna od knjiga koje dokazuju da je ženska snaga neuništiva.

Pročitajte i o knjigama u kojima smo uživali mi, a uživat će i naša djeca, kao i o tome zašto djevojčicama moramo nuditi knjige poput "Priča za laku noć za mlade buntovnice".

Louise May Alcott
Louise May Alcott (Foto: Getty Images)


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju