Istraživanja su pokazala kako 85 posto žena odabire pogrešan broj grudnjaka. Saznajte kako odabrati pravu veličinu i oblik, te osigurajte dugotrajnost ovog nezaobilaznog odjevnog predmeta koji će vam pomoći da naglasite atribute

Kako biste odabrali pravi broj grudnjaka, potrebno je izmjeriti opseg područja ispod grudi, kao i obujam samih grudi. No i najmanjom promjenom tjelesne težine, mijenja se i veličina grudnjaka, te je potrebno neposredno prije kupnje ponovno provjeriti mjere.

Nakon odabira prave veličine, provjerite da li grudnjak pravilno pristaje – dobar grudnjak trebao bi držati grudi točno između ramena i lakta te unutar okvira trupa (ne smije prelaziti liniju trupa sa strane kada se gledate u ogledalu s prednje strane).

Većina žena poistovjećuje labavost grudnjaka s udobnošću. No ako naramenice nisu dovoljno čvrsto zategnute, grudnjak gubi funkciju držača. Kako biste bili sigurni da su naramenice prikladno učvršćene, provjerite u ogledalu u bočnom položaju je li grudnjak u ravnini s prednje i stražnje strane.

Kao i odjeća, grudnjak s vremenom gubi na elastičnosti zbog čega se razvuče. Stoga se uvjerite da je dovoljno zategnut kada se kopča na 'najširoj' kukici, kako bi u slučaju slabljenja tkanine grudnjak mogli ponovno učvrstiti kopčanjem na 'najužoj' kukicu.

Treba obratiti pažnju i na šav grudnjaka. Ako prolazi vodoravno preko sredine košarica, vaše grudi će prividno dobiti na veličini.

Pri kupnji grudnjaka nosite usku odjeću kako biste mogli provjeriti kako izgleda ispod odjeće i stoji li pravilno. Isprobavajući grudnjak ispod široke majice teško ćete procijeniti pristaje li kako treba.

Grudnjaci bez naramenica trebali bi imati silikonsku vrpcu s unutarnje strane po cijeloj dužini kako bi bolje prianjali uz kožu s obzirom da nema naramenica kao držača. Također, košarice bi trebale biti za broj veće kako se ne bi neugodno 'usjekle u kožu'.

Ako nosite D košarice ili veće, nemojte biti obeshrabreni kod kupnje grudnjaka. Naime, sve veći broj žena nosi veličinu D i više, te se modna industrija počinje prilagođavati tom trendu i sve više proširuje izbor grudnjaka većih brojeva.

Žena u prosjeku posjeduje četiri grudnjaka, a trebala bi ih imati najmanje sedam kako bi duže ostali očuvani. Premda ćete potrošiti više u početku, dugoročno se isplati imati više komada odjeće, pa tako i grudnjaka, jer što rjeđe ih nosimo, to će duže trajati. Naravno, kvaliteta se i u ovom slučaju itekako isplati, stoga ne štedite na grudnjacima.

>> Grudnjak koji pomlađuje dekolte za 10 godina

>> VIDEO: Anđeli predstavili novi push-up grudnjak

Pranje u perilici rublja nipošto nije preporučljivo za grudnjake jer će brzo izgubiti oblik i čvrstoću, a i tkanina će se prije oštetiti. Stoga žrtvujte malo vremena za ručno pranje jer će vam se kasnije isplatiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju