Recept za brze fritule zbog kojih ćete zaboraviti na adventske štandove

Podijelite na

Ako volite fritule, onda ovih dana sigurno teško odolijevate njihovu mirisu koji do vas dopire s adventskih štandova. Fritule lako možete pripremiti i kod kuće uz pomoć recepta u nastavku

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 18.12.2017 / 10:39

Fritule su mnogima omiljena zimska poslastica

Fritule su mnogima omiljena zimska poslastica (Foto: StockFood)

SASTOJCI ZA FRITULE:

- 25 dag brašna
- 1 veliko jaje
- 200 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
- 3 žlice šećera
- 2 žlice rakije
- 1 žlica ruma
- 2 male žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 litra ulja (za prženje)
 

"Smjesu za fritule možete obogatiti raznim dodacima, a najčešći su to grožđice koje prethodno trebate namočiti u malo vode."

PRIPREMA FRITULA

1. U jednoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo.

2. U drugoj posudi istucite jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte rakiju i rum pa promiješajte, a nakon toga i jogurt.

3. U dobivenu smjesu umiješajte brašno s praškom za pecivo.

4. Stavite ulje u dublju i užu zdjelu za prženje. Ako imate samo široku zdjelu, onda vodite računa o količini ulja jer ćete je vjerojatno morati povećati. Fritule tijekom pečenja moraju plivati u ulju i nikako ne smiju dodirivati dno zdjele. Računajte i na to da pečenje može potrajati pa će se količina ulja smanjiti.

5. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Ulje ne smije biti previše vruće jer se fritule onda neće napuhnuti, prebrzo će potamnjeti izvana i zagorjeti, a iznutra ostati gnjecave.

6. Malom žličicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male žličice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se.

"Ulje ne smije biti previše vruće jer se fritule onda neće napuhnuti."

SAVJET

- Smjesu za fritule možete obogatiti raznim dodacima, a najčešći su to grožđice koje prethodno trebate namočiti u malo vode i ostaviti da odstoje pola sata. U smjesu možete naribati jednu jabuku koja će okusu fritula dati malo svježine i kiseline.

- Slobodno u smjesu dodajte i neki začin po svom ukusu poput cimeta ili kardamoma.

- Ako ste ljubitelj čokoladnog okusa, fritule nakon pečenja i hlađenja pospite s malo kakaa.

- Fritule možete poslužiti i uz brzi sos od čokolade koji ćete napraviti otapanjem 15 dag tamne čokolade i nekoliko žličica maslaca na laganoj vatri.
 

U slast!

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se