Žene nisu jedine koje imaju komplekse vezane uz tijelo i izgled. Nova istraživanja pokazuju i da su brojni muškarci nezadovoljni svojom pojavom

Američki fakultet Chapman analizirao je rezultate pet nacionalnih istraživanja u kojem je sudjelovalo 100 tisuća muških ispitanika, a koje je pokazalo da 40 posto istih nije zadovoljno svojim fizičkim izgledom.

Većina muškaraca osjeća da ih u društvenim prigodama druge osobe procjenjuju na temelju izgleda zbog čega se osjećaju loše.

'Trbuh je dio tijela koji muškarcima izaziva najviše kompleksa u krevetu. '

Čak 20 posto heteroseksualnih muškaraca s normalnom težinom priznalo je da skrivaju neki dio svojega tijela tijekom seksualnog odnosa. Trbuh je najčešće mjesto koje skrivaju u krevetu s partnericom, a neugodno se osjećaju i kada ih netko direktno gleda u prsa, stražnjicu, bedra te genitalije. O ovih osam kompleksa muškarci najčešće lažu.

Studija je pokazala i da:
- 30 posto heteroseksulanih muškaraca nisu zadovoljni veličinom svojih mišića
- 23 posto muškaraca je zainteresirano za plastičnu kirurgiju
- 61 posto muškaraca osjeća da ih se prosuđuje na temelju izgleda
- 39 posto muškaraca je preokupirano svojim izgledom na svakodnevnoj bazi

'Istraživačima je bilo jasno da muškarci imaju komplekse, ali sve je iznenadio broj muških osoba koje su nezadovoljne svojim izgledom, težinom i mišićima, kao i onih koji ne bi ništa promijenili na sebi,' rekao je voditelj istraživanja dr. David Frederick. Ovo je najveći kompleks koji muči muškarce.

Muškarci su svjesni da žene ne mare za izgled u tolikoj mjeri kao oni kad su u potrazi za životnim partnerom. Međutim, jasno im je da je taj faktor iznimno važan kad su u pitanju kratkotrajne afere zbog čega osjećaju pritisak da izgledaju najbolje što mogu.